Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » ECDC, Δημοσιεύματα Τύπου » 8/6/2007 Ε.Ε.: Θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

8/6/2007 Ε.Ε.: Θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

50.000 ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ 

Ε.Ε.: Θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Από λοιμώξεις που συνδέονται με τα συστήματα υγείας προσβάλλεται σήμερα ένας στους δέκα νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 3.000.000 άτομα στην Ε.Ε. προσβάλλονται από μόλυνση που σχετίζεται με τις υπηρεσίες υγείας και από αυτούς, περίπου οι 50.000 πεθαίνουν.

Οι κυριότερες αιτίες της κατάστασης αυτής είναι η υπερβολική ή καταχρηστική λήψη αντιβιοτικών, που επιτρέπει την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, οι γενικότερες συνθήκες στα νοσοκομεία, τις κλινικές και τα ιατρικά κέντρα, που συχνά διευκολύνουν τη μετάδοση της μόλυνσης μεταξύ των ασθενών ή του νοσηλευτικού προσωπικού και, τέλος, η έλλειψη νέων αντιβιοτικών φαρμάκων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων-ECDC παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη την πρώτη έκθεσή του σχετικά με τις επιδημιολογικές ασθένειες στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2005 βάσει στοιχείων της τελευταίας δεκαετίας που έχουν συγκεντρωθεί από τα διάφορα αρμόδια ευρωπαϊκά παρατηρητήρια, το EUROSTAT και απευθείας το ECDC.

Οι λοιμώξεις αυτές, ιδιαίτερα όσες συνδέονται με μικρόβια ανθεκτικά στα φάρμακα, επισημαίνονται ως η σημαντικότερη πρόκληση για τα μεταδοτικά νοσήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, επισημαίνει η Μένη Μαλλιώρη επίκ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Ελεχγο των Νόσων.

Σήμερα, εξήγησε, εμφανίζονται νέα μικρόβια έναντι των οποίων οι άμυνές μας είναι αδύνατες ή ανύπαρκτες, ενώ αυξάνονται τα ποσοστά μολύνσεων που συνδέονται με την παροχή υπηρεσιών υγείας και την αντιμικροβιακή αντίσταση (εντός και εκτός των νοσοκομείων).

Η έκθεση επισημαίνει ότι δυστυχώς η ανάπτυξη και η παραγωγή αντιβιοτικών είναι λιγότερο κερδοφόρες για τη φαρμακοβιομηχανία από την παραγωγή νέων φαρμάκων για χρόνιες ασθένειες, με αποτέλεσμα π.χ. πολλοί φυματικοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση να λαμβάνουν για θεραπευτική αγωγή φάρμακα της δεκαετίας του 1950.

Η χρηματοδότηση ερευνών για νέα αντιβιοτικά άρχισε τελευταία να κινείται πάλι, αλλά οπωσδήποτε η παραγωγή κατάλληλων φαρμάκων θα απαιτήσει πολλά χρόνια ακόμα.

Ειδικότερα στην περίπτωση του AIDS παρατηρούνται αυξητικές τάσεις με 27.000 νέα κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το 2005. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που ζουν με HIV στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανέρχεται σε 700.000, εκ των οποίων περίπου το 30%, οι 200.000, δεν το γνωρίζουν.

Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί συνεχή απειλή με 60.000 νέα κρούσματα στην Ευρώπη κατά το 2005 και συνεχίζει να εμφανίζεται σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι μετανάστες και οι θετικοί για τον ιό HIV. Περιστατικά φυματίωσης που αντιστέκονται στη φαρμακευτική αγωγή παρατηρούνται κυρίως στις χώρες της Βαλτικής. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://mnr.world-television.com/ECDC/europe/

Σ.Ν.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, 8/06/2007
Παρόμοιο δημοσίευμα: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Υγεία και ζωή, Το 10% των ασθενών προσβάλλεται από λοιμώξεις σε νοσοκομεία, 8/06/2007 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5520&subid=2&PubID=113511&word=%EC%E1%EB%EB%E9%FE%F1%E7

Ταξινομημένο σε: ECDC, Δημοσιεύματα Τύπου