Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Δημοσιεύματα Τύπου » 24/7/2009 Ενστάσεις για τα υποκατάστατα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

24/7/2009 Ενστάσεις για τα υποκατάστατα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ενστάσεις για τα υποκατάστατα

του Κώστα Ονισένκο 

Θα προχωρήσει το σχέδιο χορήγησης υποκαταστάτων σε χρήστες ναρκωτικών από ιδιώτες γιατρούς; Μπορεί όλοι να συμφωνούν ότι η σημερινή κατάσταση με τη θηριώδη λίστα αναμονής (έχει φτάσει πια τα 5.200 άτομα και τα πέντε χρόνια αναμονής) «δεν πάει άλλο», ωστόσο οι αντιρρήσεις για «άνοιγμα» της συνταγογράφησης και εκτός ΟΚΑΝΑ δεν φαίνεται να κάμπτονται. Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επί της αναθεωρημένης πρότασης του ΟΚΑΝΑ σχετικά με την «Ελεγχόμενη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη Ουσιοεξαρτημένων (ΠΕΔΠΟ)».

Η πρόταση

Η πρόταση προβλέπει ότι ιδιώτες ιατροί που θα συνεργάζονται με τον ΟΚΑΝΑ θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν συγκεκριμένο αριθμό χρηστών και να συνταγογραφούν υποκατάστατα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΟΚΑΝΑ, από τους 4.200 χρήστες, εγγεγραμμένους στα προγράμματα υποκαταστάτων, οι μισοί μπορούν να ενταχθούν άμεσα στο ΠΕΔΠΟ. Τα ερωτήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν:

– Γιατί να εμπλακούν ιδιώτες ιατροί, καθώς ούτως ή άλλως ο χρήστης θα είναι σε συνεχή επαφή με τις δομές του ΟΚΑΝΑ.

– Γιατί το σχέδιο αναφέρει μία συγκεκριμένη ουσία (βουπρενορφίνη) που αντιστοιχεί σε ένα σκεύασμα.

– Αν θα παραμείνει ο δωρεάν και δημόσιος χαρακτήρας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των χρηστών.

– Και πώς θα διασφαλιστεί ότι η εν λόγω ουσία δεν θα διοχετευτεί στη μαύρη αγορά.

«Είναι γνωστό, έχει καταγγελθεί επώνυμα εξάλλου, ότι υπάρχουν παράνομα ιδιωτικά προγράμματα απεξάρτησης, οι υπεύθυνοι των οποίων θα είναι οι πρώτοι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο ΠΕΔΠΟ», τόνισε η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μένη Μαλλιώρη, η οποία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της και στη Βουλή.

Η εφαρμογή του προγράμματος, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να γίνει με γνώμονα ένα δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, την ποιότητα και τον αυστηρό έλεγχο.

Η κ. Γιαννάκου

Στο θέμα των αυστηρών ελέγχων αναφέρθηκε στην εισήγησή της και η κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Σύμφωνα με την ίδια, οι ποινές που θα αντιμετωπίσουν οι τυχόν επίορκοι ιατροί που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι βαρύτατες και θεσμοθετημένες.

«Σε παρόμοια προγράμματα στην Ολλανδία υπήρξε εκτροπή της μεθαδόνης στη μαύρη αγορά σε ποσοστό 90%» ανέφερε ως παράδειγμα η πρώην υπουργός, ζητώντας να μην καταρρεύσει το πρόγραμμα εξαιτίας ενδεχόμενων φαινομένων διαφθοράς.

Οι ειδικοί επεσήμαναν επίσης ότι -καθώς πάνω από 2.000 χρήστες είναι έτοιμοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα- θα χρειαστεί να υπογραφούν συμβάσεις με τουλάχιστον 70 ιατρούς από την πρώτη κιόλας ημέρα με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση σε έναν τομέα που πάσχει από την υποχρηματοδότηση.

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ […ΕΛΛΑΔΑ], Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009.-

Ταξινομημένο σε: Δημοσιεύματα Τύπου · Ετικέτες: