Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Δημοσιεύματα Τύπου » 11/10/2009 Απεξάρτηση θανάτου, Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

11/10/2009 Απεξάρτηση θανάτου, Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Απεξάρτηση θανάτου

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ
 

Τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο. Η ανυπαρξία πολιτικής στον τομέα της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά έμελλε να σφραγιστεί με δραματικό τρόπο από το χαμό ενός νέου ανθρώπου από τη Ρόδο, ανήμερα των εκλογών! Ηταν η έκτη φορά που το αγόρι επιχειρούσε μια μέθοδο αποτοξίνωσης στην κλινική «Αγιος Νικόλαος» και ήταν η μοιραία του.

* Καταστρατηγημένη η απόφαση που απαγορεύει την ταχεία απεξάρτηση με ναλτρεξόνη υπό νάρκωση, σαν πρόγραμμα αποτοξίνωσης σε ιδιωτικές κλινικές. Στον κάλαθο των αχρήστων τα συμπεράσματα αλλά και οι υποδείξεις των επιθεωρητών υγείας για την κλινική, μαζί με όλες τις σχετικές επιστολές της πρώην προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μένης Μαλλιώρη προς τους τέως υπουργούς Υγείας Νικ. Κακλαμάνη (το 2006) και Δημ. Αβραμόπουλο (το 2007). Στα σκουπίδια και τα αναρίθμητα δημοσιεύματα του τύπου, με καταγγελίες όλα αυτά τα χρόνια.

* Ο Κώστας Σταυριανάκης ήταν τριάντα χρόνων. Η κηδεία του την περασμένη Κυριακή, ημέρα των εκλογών, συγκλόνισε τη Ρόδο. Σήμερα οι γονείς του Φώτης Σταυριανάκης και Μαρία Παπαχατζή καταγγέλλουν με επιστολή τους στην «Κ.Ε.» το τραγικό γεγονός.

* Οπως μας περιγράφουν, ο Κώστας ήταν χρήστης ουσιών από τα 17 του. Καλό παιδί, αλλά υπερβολικά ευαίσθητο. Τελείωσε το γυμνάσιο, αλλά δεν κατάφερε, λόγω των ναρκωτικών, να αποφοιτήσει από την τεχνική σχολή που είχε αρχίσει. Αγαπούσε το ποδόσφαιρο και έπαιζε σε ερασιτεχνικά σωματεία, μετέχοντας σε τουρνουά.

Την ημέρα που έφυγε για την Αθήνα υποσχέθηκε στον πατέρα του ότι είναι η τελευταία φορά που υποβάλλεται σε αποτοξίνωση στην κλινική και θα αρχίσει αμέσως μόλις επιστρέψει προπονήσεις για να βρει τη φόρμα του: Μόνο που δεν επέστρεψε ποτέ!

* Η μητέρα του μας αφηγείται την ιστορία του για να γλιτώσουν, όπως λέει, από το θάνατο όλα τα παιδιά που αναζητούν σε παρόμοιες μεθόδους και κλινικές την ελπίδα για ζωή:

Από 1.900 έως 7.000 ευρώ

  «Πριν χρόνια παρακολουθώντας τηλεόραση ακούσαμε για τη μέθοδο στη συγκεκριμένη κλινική. Ο Κώστας μου, με την παρότρυνσή μας, αποφάσισε να την ακολουθήσει. Κανείς δεν μας ενημέρωσε ότι μπορεί να ήταν επικίνδυνη. Ο ιδιοκτήτης της κλινικής Δημήτρης Θεοδωρουλέας μάς διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας. Η πρώτη «αποτοξίνωση» με τη μέθοδο της ναλτρεξόνης άρχισε το 2003 και μας κόστισε 7.000 ευρώ, τις επόμενες δύο φορές πληρώσαμε 1.900 ευρώ και τις δύο τελευταίες 3.000. Επίσης κάθε μήνα που μας έστελναν χάπια στέλναμε 100 ευρώ.

  »Το παιδί μου, όμως, δεν στάθηκε δυνατό να απομακρυνθεί από τις ουσίες. Υποβλήθηκε σε αποτοξίνωση με την ίδια μέθοδο στην ίδια κλινική άλλες πέντε φορές. Η έκτη και τελευταία έγινε την 1η Οκτωβρίου στις 11.30 το πρωί. Στις 12 του έκαναν εξέταση αίματος-ούρων και στη συνέχεια καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος. Μετά από συνεννόηση με τον Δημ. Θεοδωρουλέα στις 2 το μεσημέρι ήρθαν οι νοσοκόμοι. Αρχισαν τη γνωστή διαδικασία με τη ναλτρεξόνη. Στις τρεις και μισή μπήκε στην εντατική, πήρε νάρκωση και άρχισε η διαδικασία της ταχείας αποτοξίνωσης.

  »Οπως και τις προηγούμενες φορές βγήκε από την εντατική μετά από 14 ώρες, στις 6 παρά τέταρτο. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Για πρώτη φορά είδα ξερό αίμα στη μύτη του. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές που μιλούσε και αστειευόταν τώρα είχε παραισθήσεις και έκανε συνέχεια εμετούς. Το βράδυ εμφανίσθηκε μια γιατρός, παρακολουθούσε το οξυγόνο κάθε πέντε λεπτά. Με διαβεβαίωσε ότι όλα πάνε καλά και ότι η τρεμούλα και η εφίδρωσή του οφειλόταν στον πυρετό, που όμως είχε πέσει.

  »Επίσης είπε ότι θα καλούσε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει σε άλλο νοσοκομείο για ακτινογραφία, γεγονός που ουδέποτε έγινε. Αντίθετα, εμφανίστηκε κάποιος με πολιτικά που ήθελε να τον μεταφέρει στο ισόγειο για να του κάνει εκεί την ακτινογραφία. Η γιατρός δεν τον άφησε, για να μη σταματήσει η χορήγηση οξυγόνου. Ολα αυτά συνέβησαν από τις 10 το βράδυ μέχρι τις τρεις και μισή τα ξημερώματα. Τότε το παιδί μου για πρώτη φορά άνοιξε τα μάτια του, ανακάθησε στο κρεβάτι, άρχισε να βγάζει αφρούς και γύρισαν τα μάτια του.

«Το μυαλό μου σταμάτησε»

  »Με έβγαλαν έξω και μου ζήτησαν να φωνάξω μια νοσοκόμα. Οταν αυτή μπήκε στο δωμάτιο διέκρινα ένα γιατρό να του κάνει μαλάξεις. Φώναξαν το ΕΚΑΒ για να φέρει απινιδωτή. Σε λίγο είδα τους νοσοκόμους του ΕΚΑΒ να τρέχουν, τους βοήθησα να βρουν το δωμάτιο. Οταν έφυγαν, τους ρώτησα τι έγινε… Απάντησαν «θα σας ενημερώσει ο γιατρός». Τότε με πλησιάζει ένας κύριος, με οδηγεί σε ένα γραφείο, με αγκαλιάζει και με ενημερώνει ότι ο Κώστας μου κατέληξε. 

  »Το μυαλό μου σταμάτησε. Αργότερα ένιωσα τον ιδιοκτήτη της κλινικής (απουσίαζε όλη την ημέρα) να με αγκαλιάζει και να με συλλυπείται. Ψάχνοντας τη φωνή μου τον ρωτώ: «Γιατί πέθανε το παιδί μου;». Απάντησε «ανεπάρκεια καρδιάς». Πανικοβλήθηκα, «τι θα κάνω τώρα;» ρώτησα. Είπε: «Θα σας πληρώσω τα έξοδα μεταφοράς του Κώστα και θα σας παραχωρήσω μια σουίτα της κλινικής μας με θέα στο Πασαλιμάνι για να ξεκουραστείτε, να ησυχάσετε». Από το σοκ δεν συνειδητοποίησα ούτε τα χρήματα που δέχθηκα για τη μεταφορά του ούτε ότι δεν πραγματοποιήθηκε νεκροψία και ότι στα χέρια μου έχω μόνο ένα πιστοποιητικό θανάτου, που αναφέρει ως αιτία «καρδιακή ανεπάρκεια». 

  »Παρ’ όλο που είμαστε εξαντλημένοι οικονομικά θα καταφύγουμε στη Δικαιοσύνη. Πρέπει να μάθουμε τα πραγματικά αίτια θανάτου, να πάρουμε απαντήσεις, που, αν μη τι άλλο, θα ηρεμήσουν την ψυχή του γιου μας».

 

* Ρωτήσαμε τον ιδιοκτήτη της κλινικής «Αγιος Νικόλαος» να μας πει για ποιο λόγο μπήκε στην κλινική ο Κώστας Σταυριανάκης και ποια ήταν η αιτία του θανάτου του. Μας απάντησε: «Για αποτοξίνωση, αλλά αυτό είναι ιατρικό απόρρητο, ρωτήστε τη μητέρα του. Πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια, δεν γνωρίζω τίποτε περισσότερο και δεν νομίζω ότι πρέπει να μιλάω μαζί σας».

 

* Ο θάνατος του Κωνσταντίνου αυτή τη φορά «στοίχισε» 3.000 ευρώ, που είχαν καταβληθεί προκαταβολικά. Η απόδειξη που πήραν οι γονείς δεν ήταν καν διάτρητη. Ευελπιστούμε ότι ο εισαγγελέας Ρόδου Κωνσταντίνος Μπούτσικος, που αναμένεται να αναλάβει την υπόθεση μετά τις καταγγελίες των γονέων, να βοηθήσει να γίνει δωρεάν η εκταφή και η νεκροψία!

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, [Ρεπορτάζ…], (σελ.49), 11 Οκτωβρίου 2009.-

Ταξινομημένο σε: Δημοσιεύματα Τύπου · Ετικέτες: