Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Δημοσιεύματα Τύπου » 24/3/2010 Δεσμεύτηκε για τη μείωση της λίστας αναμονής στα προγράμματα απεξάρτησης,ΤΟ ΒΗΜΑ

24/3/2010 Δεσμεύτηκε για τη μείωση της λίστας αναμονής στα προγράμματα απεξάρτησης,ΤΟ ΒΗΜΑ

Γιώργος Παπανδρέου στον ΟΚΑΝΑ
Δεσμεύτηκε για τη μείωση της λίστας αναμονής στα προγράμματα απεξάρτησης

Την προσωπική του δέσμευση για μείωση της λίστας αναμονής στα προγράμματα απεξάρτησης έως τα τέλη του έτους υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στη Β’ Θεραπευτική Μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο Αθήνας.

«Σε μία εποχή οικονομικής στενότητας η πολιτεία θα πρέπει να δείξει κοινωνική αλληλεγγύη. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα και, δυστυχώς είμαστε ουραγοί στην ΕΕ. Γι’ αυτό, και προσωπικά θα παρακολουθώ τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε πολύ σύντομα, μέχρι το τέλος του έτους, να έχουμε σημαντική μείωση στη λίστα αναμονής τόσων ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν τη θεραπεία, θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα υποκατάστασης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στην επίσκεψη μαζί του ήταν η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι εγγεγραμμένα 750 άτομα. Συνολικά στην Ελλάδα, στα προγράμματα υποκατάστασης, που αφορούν τη χορήγηση μεθαδόνης και βουπρενοφρίνης, προκειμένου οι χρήστες σταδιακά να απεξαρτηθούν, είναι εγγεγραμμένα 4.809 άτομα.

Στα προγράμματα της Αττικής είναι εγγεγραμμένοι 2.033 χρήστες, στη Θεσσαλονίκη 1.185 και στην υπόλοιποι Ελλάδα 1.589.

Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής βρίσκονται 5.500 χρήστες. Όμως ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 6 χρόνια και 6 μήνες, χρόνος που μπορεί σε κάποιους να στοιχίσει και τη ζωή τους. Συνολικά, για τα προγράμματα υπάρχουν 20 χιλιάδες αιτήσεις, σύμφωνα δε με εκτιμήσεις οι χρήστες στη χώρα ανέρχονται σε 40 χιλιάδες.

Σύμφωνα με τα προγράμματα απεξάρτησης στο χρήστη χορηγείται καθημερινά μία συγκεκριμένα δόση από τις παραπάνω ουσίες. Όμως ο χρήστης πρέπει συγχρόνως να παρακολουθείται με συστηματικές ουροληψίες, αλλά και ραντεβού με τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους αρμόδιους γιατρούς, προκειμένου να διαπιστώνεται η εξέλιξη της κατάστασής του.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και μέχρι στιγμής οι ουσίες χορηγούνται μόνο από τον ΟΚΑΝΑ, που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Το αίτημα του ΟΚΑΝΑ είναι για το 40% από τους 750, οι οποίοι είναι σταθεροποιημένοι ασθενείς, οι ουσίες να χορηγούνται μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες, ώστε να αποσυμφορηθεί ο αριθμός των ασθενών που παρακολουθούνται καθημερινά και να μπορέσει να εισαχθεί στα προγράμματα μεγαλύτερος αριθμός απ’ αυτούς που έχουν διατυπώσει το ανάλογο αίτημα.

Γι’ αυτό και όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόκειται να παρακολουθήσει το χειρισμό του αιτήματος από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε η αποσυμφόρηση της καθημερινής έλευσης να γίνει προγραμματισμένα, ώστε οι ασθενείς να μην υποτροπιάσουν.

Από τους κοινωνικούς λειτουργούς του προγράμματος επισημάνθηκε το σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνική ένταξη, όσων απεξαρτώνται, λόγω σοβαρών ελλείψεων στις προνιακές δομές και στο θέμα της στέγασης, καθότι ένας μεγάλος αριθμός χρηστών που παρακολουθούν το πρόγραμμα παραμένουν άστεγοι.

ΤΟ ΒΗΜΑ, Κοινωνία…., 24 Μαρτίου 2010

Ταξινομημένο σε: Δημοσιεύματα Τύπου · Ετικέτες: