Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Δημοσιεύματα Τύπου » 8/5/2010 Θεραπεία αντί φυλάκισης, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

8/5/2010 Θεραπεία αντί φυλάκισης, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Θεραπεία αντί φυλάκισης

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Τη σύσταση ειδικών «δικαστηρίων ναρκωτικών» που θα εφαρμόζουν εναλλακτικά της φυλάκισης προγράμματα για τους μικροπαραβάτες-χρήστες παράνομων ουσιών προτείνει ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών. Η βασική ιδέα είναι, οι χρήστες που συλλαμβάνονται για μικροπαραβάσεις (π.χ. διάρρηξη με στόχο την απόκτηση χρημάτων για την εξασφάλιση της δόσης) να κατευθύνονται σε προγράμματα θεραπείας και αποκατάστασης, αντί της φυλάκισης, χωρίς φυσικά να αποκλείεται η επιπρόσθετη επιβολή ποινής εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, που θα γίνεται σε επίπεδο κοινότητας, απαιτείται η συνεργασία του αστυνομικού τμήματος της εκάστοτε περιοχής, ενός εισαγγελέα που θα ασχολείται ειδικά με τους χρήστες ναρκωτικών καθώς και των θεραπευτικών προγραμμάτων που θα δέχονται τους χρήστες. Προϋπόθεση για την ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα του μικροπαραβάτη-χρήστη είναι σαφώς η δική του συναίνεση. Ο χρήστης θα παρακολουθείται ως προς τη συμπεριφορά του και σε περίπτωση ανεπιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος θα παραπέμπεται στην τακτική ποινική δικαιοσύνη.

Προσπάθεια

Η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, κ. Μένη Μαλλιώρη, ήδη έχει προχωρήσει σε συνομιλίες με τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, σε μία προσπάθεια διερεύνησης της δυνατότητας σύστασης αυτού του είδους των «δικαστηρίων ναρκωτικών». Η πρόταση είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα πιλοτικά σε δύο περιοχές της χώρας, αφού «δεσμευθούν» θέσεις στα θεραπευτικά προγράμματα των περιοχών αυτών, και εν συνεχεία να αξιολογηθεί ως προς τη δυνατότητα επέκτασής του. «Πιστεύω ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για τη δημιουργία εναλλακτικών της φυλάκισης προγραμμάτων για χρήστες», επεσήμανε στην «Κ» η κ. Μαλλιώρη. Οπως είπε, η κοινωνία είναι έτοιμη να στηρίξει αυτού του είδους τα προγράμματα, καθώς η πλειονότητα των πολιτών θα προτιμούσε τους χρήστες σε θεραπεία και όχι στην «πιάτσα».

Ούτως ή άλλως, ο στόχος αυτού του είδους των «δικαστηρίων ναρκωτικών» είναι η αποτροπή μελλοντικής εγκληματικής συμπεριφοράς των χρηστών. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, ενώ η χωρητικότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων ανέρχεται σε 7.543 θέσεις, ο αριθμός των κρατουμένων είναι πάνω από 12.000, με το 44% αυτών να είναι παραβάτες του νόμου περί Ναρκωτικών.

Διεθνής εμπειρία

Σύμφωνα με την κ. Μαλλιώρη, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η κατασταλτική πολιτική δεν επιλύει το πρόβλημα. Η χρήση ενέσιμων ναρκωτικών από φυλακισμένους στην Ευρώπη υπολογίζεται μεταξύ 7% και 38% (ανάλογα τη χώρα), ενώ γενικά ποσοστό 8% – 60% των κρατουμένων αναφέρει ότι έκανε χρήση ναρκωτικών στη φυλακή. Σημειώνεται ότι προγράμματα εναλλακτικού χειρισμού των παραβατών χρηστών ουσιών έχουν υιοθετηθεί ήδη σε διάφορες χώρες όπως στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική κ.ά.

Ενα βασικό πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί για την εφαρμογή των εν λόγω προγραμμάτων ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι η έλλειψη κενών θέσεων σε προγράμματα χορήγησης «αποκατάστασης». Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λειτουργούν 24 προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων, στα οποία συμμετέχουν περίπου 4.800 χρήστες. Η λίστα αναμονής για την ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης υποκαταστάτων αριθμεί 6.000 χρήστες, που ειδικά στην Αττική μπορεί να περιμένουν ακόμα και έξι χρόνια.-
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 8.5.2010

Ταξινομημένο σε: Δημοσιεύματα Τύπου · Ετικέτες: