Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Άρθρα-Συνεντεύξεις, Δημοσιεύματα Τύπου, Συνεντεύξεις τύπου, Τελευταία Νέα » Μένη Μαλλιώρη: Φέρω τίτλο τιμής την καταγωγή μου

Μένη Μαλλιώρη: Φέρω τίτλο τιμής την καταγωγή μου

Η Μένη Μαλλιώρη είναι γνωστή μέσα από τις καίριες θέσεις που έχει υπηρετήσει την κοινωνία επί σειρά ετών. Εκτός από καθηγήτρια Ψυχιατρικής, έχει βάλει στη χώρα μας τα θεμέλια της ολιστικής διαχείρισης της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, ως επικεφαλής επί σειρά ετών στον ΟΚΑΝΑ.Επίσης είναι γνωστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας καθίσει ως Ευρωβουλευτής στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου μέσα από τις παρεμβάσεις της και την ανάδειξη βασικών ζητημάτων για την υγεία και την ποιότητα ζωής.Σήμερα διεκδικεί να περάσει και πάλι το κατώφλι του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να αγωνιστεί για την εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν στην ενωμένη Ευρώπη, ώστε να ζούμε στο εσωτερικό της με δημοκρατία, ειρήνη και σταθερότητα. Αυτές οι τριες αξίες, όμως, δεν επικρατούν δια νόμου, δεν επιβάλλονται.

Εχοντας διανύσει, στο παρελθόν, μία πετυχημένη θητεία στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, σήμερα διεκδικείτε την επανεκλογή σας. Με ποια ατζέντα επανέρχεστε;Στην προηγούμενη θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο 1999-2004, δηλαδή είκοσι χρόνια πριν, η δουλειά των ευρωβουλευτών ήταν ίσως πιο εύκολη. Εκτός του ότι η εκλογή των υποψηφίων γινόταν με λίστα, τα θέματα που ήταν σε προτεραιότητα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είχαν να κάνουν με τη διεύρυνση της ενοποιημένης Ευρώπης των 15 και με πρωτοβουλίες σε άλλα θέματα, με τα οποία ως Ευρωπαίοι-και ακόμα περισσότερο ως Ελληνες-καταπιανόμασταν για πρώτη φορά.Σήμερα, η διευρυμένη πλέον Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την ενοποίησή της, όπως μας δείχνει το Brexit ή η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και των ακροδεξιών ρευμάτων στα επιμέρους κράτη-μέλη.Είναι μια Ευρώπη σε κρίση, που προτεραιότητα των θεσμών της θα πρέπει να γίνει η δομική αναδιάρθρωση των ισορροπιών και η μετατόπιση του κέντρου βάρους σε μια ιδεολογική, εκτιμώ, βάση με περισσότερη εμβάθυνση. Παρά το ότι οι υποψήφιοι εκλεγόμαστε με σταυροδοσία στις 26 Μαίου, θα πρέπει αρχικά οι ψηφοφόροι να επιλέξουν το πολιτικό ρεύμα, που θα αγωνιστεί γι’ αυτήν την αλλαγή.Επομένως, υιοθετώ πλήρως την ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που αναλυτικά παρουσίασαν στο νέο τους Κοινωνικό Συμβόλαιο, για μια Ευρώπη δίκαιη, με πολιτικές που ευνοούν τους πολλούς, με κοινωνική συνοχή και με αλληλεγγύη. Επιλέξαμε να είναι η Ευρώπη Ενωμένη, για να ζούμε στο εσωτερικό της με δημοκρατία, ειρήνη και σταθερότητα. Αυτές οι τρεις αξίες, όμως, δεν επικρατούν δια νόμου, δεν επιβάλλονται. Κερδίζονται με την εφαρμογή πολιτικών που επιστρέφουν στους πολλούς πολίτες και όχι στους λίγους ισχυρούς, με πολιτικές που δεν ευνοούν τα ρήγματα ή τις ψαλίδες μεταξύ των λαών ή των πολιτών και που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ίση κατανομή της ευημερίας.

Πιστεύετε ότι σήμερα έχει αλλοιωθεί ο ρόλος της ΕΕ; Αν πρέπει να αλλάξει κάτι, τι είναι αυτό;Δεν ξέρω εάν έχει αλλοιωθεί ο ρόλος της ΕΕ ή αν δεν κατάφερε η ΕΕ να τον προσαρμόσει στις ραγδαίες αλλαγές που συνέβησαν την τελευταία 20ετία παγκοσμίως σε συνδυασμό και με τη δική της μεγάλη διεύρυνση από το 2004 και μετά. Πριν 20 χρόνια δεν ζούσε ο πλανήτης υπό την απειλή της τρομοκρατίας. Η ΕΕ πριν 20 χρόνια ήταν σε ετοιμότητα για την ενσωμάτωση νέων λαών, που θα γινόταν ειρηνικά και με συγκεκριμένους κανόνες. Σήμερα η ΕΕ βρέθηκε απροετοίμαστη να διαχειριστεί το μεταναστευτικό εξίσου αποτελεσματικά για όλα τα κράτη-μέλη της.Οσο αναπτυσσόταν η οικονομία της Κίνας και η Ρωσία προσπαθούσε να βρει τη θέση της στη δυτική οικονομία, όφειλε η ΕΕ να ενισχύσει στο εσωτερικό της τις άμυνες απέναντι στην ανάπτυξη του άκρατου οικονομικού ανταγωνισμού, που έχει μετατρέψει την κερδοφορία σε αισχροκέρδεια, που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή και δημιουργεί κοινωνικο-οικονομικά χάσματα και κρίσεις. Επρεπε να είχε διαβλέψει ότι μία Ενωμένη Ευρώπη δύο ή και περισσότερων ταχυτήτων θα πυροδοτούσε κάποια στιγμή αντιδράσεις χωρών και λαών, όταν αυτοί θα νιώσουν ότι αμφισβητούνται οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωση: η δημοκρατία, η ειρήνη, η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη. Ο,τι, δηλαδή, παρατηρούμε να συμβαίνει σήμερα. Το πρώτο επομένως που θα πρέπει να αλλάξει είναι η άνιση κατανομή της ισχύος και των προβλημάτων.

Κάνοντας μία διαχρονική ανασκόπηση, πιστεύετε ότι η χώρα μας έχει αξιοποιήσει επαρκώς τη θέση της μέσα σε αυτή την ευρωπαϊκή οικογένεια;Θα έλεγα ότι η χώρα μας έχει μερικώς και αποσπασματικά αξιοποιήσει τη θέση της μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη μικρή χώρα που εισχώρησε ως 10ο κράτος-μέλος στην ένωση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τότε, το 1981. Μέχρι το 2004 που έγινε η μεγάλη διεύρυνση, και από Ευρώπη των 15 έγινε η Ευρώπη των 25, είχαμε στη διάθεσή μας περισσότερα από 20 χρόνια για να αξιοποιήσουμε γόνιμα τις οικονομικές ενισχύσεις της ΕΕ που μέχρι τότε κατανέμονταν σε 15 χώρες και όχι σε 28, όσες είναι σήμερα.Οτι έγιναν έργα είναι αναμφισβήτητο, κυρίως κατασκευαστικά ή μάλλον αυτά είναι που έχουν διάρκεια και είναι ορατά και τα βλέπουμε μέχρι και σήμερα. Από την άλλη μεριά, επιδοτήσεις που δίνονταν από την ΕΕ για δράσεις, απορροφούνταν χωρίς σχέδιο και κατανέμονταν χωρίς μακροχρόνιο προγραμματισμό για την ταυτόχρονη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και με ορίζοντα το μέλλον.Κάποια στιγμή, όταν συγκροτήθηκαν και ενισχύθηκαν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί παρακολούθησης, ελέγχου και διαφάνειας για την κατανομή των κονδυλίων εντός των κρατών-μελών, βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση, έστω και αν δεσμεύαμε, να μην μπορούμε να απορροφήσουμε κονδύλια, γιατί δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια συστήσει στη δημόσια διοίκηση τις απαραίτητες υποδομές με την αναγκαία τεχνογνωσία, για να γίνεται η ορθή και ορθολογική τους διαχείριση. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το πόσες φορές η χώρα μας βρέθηκε να παραπέμπεται ή και να καταδικάζεται από την ΕΕ για τη μη συμμόρφωσή της στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον, την ενεργειακή πολιτική ή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην περίπτωση εκλογή σας τι έχει να προσδοκά από εσάς η Αχαΐα και ευρύτερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;Η τυχόν εκλογή μου σκοπό έχει κατά πρώτον να εκπροσωπήσει τη χώρα μου, δεδομένου ότι το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και κάθε κόμματος, είναι ένα, ενιαίο για όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι σκόπιμο να το γνωρίζουν οι πολίτες, που καλό είναι να πάνε στις κάλπες στις 26 Μαΐου, για να ψηφίσουν εκτός από τις αυτό-διοικητικές εκλογές και για τις ευρωεκλογές. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές φέτος χρειάζονται σταυρό από τους ψηφοφόρους, είναι όμως υποψήφιοι για όλη την Ελλάδα με το κόμμα τους. Τώρα, μπορεί εγώ να έφυγα από την Πάτρα και προς 20 άλλες πόλεις, για να συμβάλω στην ενημέρωση για τις ευρωεκλογές και το σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει σε αυτές το Κίνημα Αλλαγής, δύσκολα όμως φεύγει η Πάτρα από εμένα, καθώς την καταγωγή μου τη φέρω πάντα μαζί μου ως τίτλο τιμής. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα μεγέθη αλλάζουν και διευρύνονται πέρα από τα όρια των περιφερειών και των κρατών. Αυτό που σίγουρα πρέπει ή μπορεί να κάνει κάποιος ευρωβουλευτής για τον δικό του τόπο, είναι να ανοίξει και να διατηρεί σε εγρήγορση σταθερούς διαύλους επικοινωνίας με τον τόπο του, ώστε να μπορεί να δίνει καθοδήγηση για τις ευρωπαϊκές δυνατότητες που ο τόπος του μπορεί να αξιοποιήσει. Μπορεί να ακούγεται «λίγο» ή «μικρό», πιστέψτε με, όμως, η σωστή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση είναι το μείζον.

Οι ευρωεκλογές δείχνουν στη χώρα μας να διεξάγονται στη σκιά των δημοτικών και περιφερειακών. Τι θα λέγατε στους Ελληνες για να τους πείσετε να δώσουν τη δέουσα σημασία και να προσέλθουν στις κάλπες;Θα τους έλεγα ότι οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας, για εμάς και για τα παιδιά μας. Θα αποφασίσουμε για το είδος των πολιτικών που θέλουμε, στην οικονομία, στο μεταναστευτικό, στην ανάπτυξη, στην ασφάλεια, στα προβλήματα των νέων. Θα επιλέξουμε δηλαδή τον συνθέτη, τον δημιουργό. Εν συνεχεία στις εθνικές και στις αυτο-διοικητικές εκλογές θα εκλέξουμε τον εφαρμοστή αυτών των πολιτικών και στη δική μας χώρα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει δώσει το πολιτικό του περιεχόμενο για μια άλλη Ευρώπη με πολιτικές που επιστρέφουν στον πολίτη και εγγυώνται καλύτερες ημέρες.


*Από την Έντυπη Έκδοση. Συνέντευξη στη Μαρίνα Ριζογιάννη.

Πηγή: εδώ

Ιδιαίτερη χαρά και τιμή να τελειώνει ο προεκλογικός μου αγώνας με το δημοσίευμα αυτό στην εφημερίδα “Πελοπόνησσος” . Ευχαριστίες από καρδιάς ιδιαίτερα στην κ. Μ. Ριζογιάννη που πάντα με φιλοξενεί με γενναιοδωρία σε λόγια και σε πράξεις.

Ταξινομημένο σε: Άρθρα-Συνεντεύξεις, Δημοσιεύματα Τύπου, Συνεντεύξεις τύπου, Τελευταία Νέα