Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Άρθρα-Συνεντεύξεις, Συνεντεύξεις τύπου, Τελευταία Νέα » Μαλλιώρη: Τα άκρα οξύνουν τα προβλήματα, δεν τα αμβλύνουν – Η συνένευξή μου στο Nooz.gr

Μαλλιώρη: Τα άκρα οξύνουν τα προβλήματα, δεν τα αμβλύνουν – Η συνένευξή μου στο Nooz.gr

Συνέντευξη στην Αγγελική Γιαννακού


Στις προκλήσεις που απειλούν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία, αναφέρεται – μεταξύ άλλων – μιλώντας στο nooz.gr, η υποψήφια ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, Μένη Μαλλιώρη.

Υπογραμμίζει την ανάγκη η Ευρώπη να παραμείνει Δημοκρατική, Ενωμένη, Αλληλέγγυα και να παράγει πολιτικές που θα αφορούν τους πολλούς και όχι τους λίγους. 

Διατυπώνει την πεποίθηση πως οι πολίτες θα τιμήσουν στις κάλπες το Κίνημα Αλλαγής με διψήφιο ποσοστό, καθώς, όπως λέει, ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι ψήφος στην Ευρώπη των λαών και όχι στην Ευρώπη των ελίτ.

Επίσης, έχοντας επιλεγεί ως εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία για το 2019 και με βάση την πολυετή εμπειρία της στο τιμόνι του ΟΚΑΝΑ, αναφέρεται στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρώπη στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και υπογραμμίζει πως στη χώρα μας απουσιάζει ο κεντρικός συντονισμός. 


Αναλυτικά η συνέντευξη

Ερ.: Έχετε διατελέσει ευρωβουλευτής την περίοδο 1999-2004. Για ποιο λόγο επιλέξατε να είστε και πάλι υποψήφια;

Απ.: Η αλήθεια είναι ότι με επέλεξαν και με χαρά ανταποκρίθηκα να είμαι υποψήφια με το Κίνημα Αλλαγής. Οι Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου είναι κρίσιμες, κρίνουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Οι πολιτικές για το περιβάλλον, την υγεία, την προστασία των καταναλωτών, το μεταναστευτικό, την ισότητα των φύλων, την ανεργία -ιδιαίτερα των νέων- είναι κεντρικοί πυλώνες του κοινωνικού συμβολαίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών-Δημοκρατών (PES), με τους οποίους συμπορευόμαστε για μια ριζική αλλαγή στην Ευρώπη.

Λόγω της προηγούμενης εμπειρίας μου ξέρω ότι μπορώ να προσφέρω στην Ευρώπη και στη χώρα μου, καθώς γνωρίζω την ουσιαστική σύνδεση της εθνικής μας πολιτικής με τις κοινοτικές αποφάσεις της Ε.Ε. σε όλους τους παραπάνω καίριους τομείς.


Ερ.: Ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές της Ευρώπης τότε και σήμερα; Ποιες προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει; Σας ανησυχεί το μέλλον;

Απ.: Πρέπει πάση θυσία να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει Ενωμένη, ως χώρος της ασφάλειας, της ανοιχτής κοινωνίας, της ειρήνης και του ανθρωπισμού. Η προηγούμενη θητεία μου συνέπεσε με την αναπτυσσόμενη τότε Ευρώπη των 15 που προετοιμαζόταν για την επερχόμενη διεύρυνση και για τη νομισματική ενοποίηση. 

Σήμερα, η Ευρώπη των 28 πλέον χωρών περνάει κρίση, και οι λαοί της λόγω της ανασφάλειας και των κοινωνικών ανισοτήτων που βιώνουν, έχουν στραφεί σε κόμματα της ακροδεξιάς, θεωρώντας ότι αυτά αποτελούν λύση.

Αντίθετα όμως από ότι πολλοί πιστεύουν, τα άκρα οξύνουν τα προβλήματα, δεν τα αμβλύνουν. Η τρομοκρατία, το μεταναστευτικό, οι αρνητικές διεθνείς εξελίξεις, είναι προκλήσεις που απειλούν τα θεμέλια της Ένωσης και θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία. 

Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει Δημοκρατική, Ενωμένη, Αλληλέγγυα, θα παρέχει ασφάλεια και ευημερία, θα παράγει και θα προάγει πολιτικές που θα επιστρέφουν στους Ευρωπαίους πολίτες, που θα αφορούν τους πολλούς όχι τους λίγους, που θα έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα οικονομικά συμφέροντα.

Ερ.: Έχετε θητεύσει επί μακρόν ως Πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ενώ επιλεγήκατε για το 2019 ως εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία.

  • Μπορείτε να μας περιγράψετε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής για την χρήση των ναρκωτικών ουσιών και τα τοξικοεξαρτημένα άτομα;
  • Πόσο διαφορετική είναι η ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε σχέση με την ελληνική;

Απ.: Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών πολύ νωρίτερα από ότι η Ελλάδα και επομένως έχουμε ως χώρα την «τύχη» να διαπιστώνουμε ποιες πολιτικές είχαν επιτυχία και άρα αξίζει να τις εφαρμόσουμε κι εμείς. 

Η Ευρώπη έχει ενισχύσει την πολιτική της μείωσης της βλάβης, καθώς η αύξηση των προβληματικών χρηστών επέβαλε προσεγγίσεις που μειώνουν τους θανάτους, τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων και την παραβατικότητα.

Παράλληλα, με πρωτοβουλίες πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης ή σε κάποιες χώρες ακόμα και αποποινικοποίησης ουσιών, περιορίστηκε η είσοδος νέων χρηστών στα «σκληρά» ναρκωτικά και η εξέλιξή τους σε προβληματικούς χρήστες.

Εκτιμώ ότι η βασική διαφορά μας από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι ότι σε αυτές τις χώρες η πολιτική για τα ναρκωτικά έχει συνέχεια, συνέπεια, κεντρικό συντονισμό και επάρκεια πόρων. Αντίθετα στη χώρα μας η πρόοδος πραγματοποιείται αργά, χωρίς κεντρικό συντονισμό και κάποιες καινοτόμες πρωτοβουλίες θυσιάζονται εν τη γενέσει τους λόγω του πολιτικού κόστους ή και για χάρη των εντυπώσεων.


Ερ.: Προσφάτως, νομοθετήθηκε στην χώρα μας η δημιουργία και λειτουργία κλειστών χώρων για ιατρικώς ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών. Πώς σχολιάζετε την εξέλιξη αυτή;

Απ.: Θίγετε ένα ευαίσθητο για εμένα θέμα, γιατί επί προεδρίας μου στον ΟΚΑΝΑ δημιουργήθηκε το 2013 μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ ο πρώτος τέτοιος χώρος, ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ». Η λειτουργία του «ΟΔΥΣΣΕΑ» ανεστάλη  μετά τους πρώτους 8 μήνες από την επόμενη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ μετά από εισαγγελική παρέμβαση, παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έδειχναν τα στοιχεία απολογισμού της δράσης του.

Έξι χρόνια μετά, φέτος δηλαδή, ψηφίστηκε ο Νόμος  4600/2019, όπου με το άρθρο 91 θεσμοθετήθηκε τελικά η λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης από τους εγκεκριμένους για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων φορείς. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε και η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης για τις προδιαγραφές λειτουργίας τους και είμαστε πια ενάμισι βήμα μακριά από τη δημιουργία τους.

Διατηρώ, βέβαια, τις ενστάσεις μου -και τις έχω δηλώσει και δημόσια- για την ύπαρξη μητρώου καταγραφής ληπτών υπηρεσιών στους ΧΕΧ, καθώς τέτοιοι χώροι θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ανωνυμία για να προσελκύουν τους ενδιαφερόμενους. 

Εν κατακλείδι όμως, χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά τη νομοθέτηση των ΧΕΧ και τα πρώτα βήματα για τη λειτουργία τους. Λυπάμαι, βέβαια, που χάθηκαν 6 χρόνια και που το κόστος αυτής της απώλειας μεταφράζεται σε ανθρώπινες ζωές.


Ερ.: Τι σημαίνουν αυτές οι ευρωεκλογές για την Ελλάδα; Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε «ψήφο αλλαγής» και σημείωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η έκπληξη των εκλογών. Ποιος είναι ο πήχης, έτσι ώστε να μιλήσετε για εκλογική επιτυχία;

Απ.: Θέλουμε να αποτελέσει το Κίνημα Αλλαγής την επιλογή κάθε πολίτη που επιθυμεί αλλαγή στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας. Επιλογή κάθετα αντίθετη στο λαϊκισμό, στο διχασμό, ή στη παραπλάνηση.

Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι ψήφος και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ψήφος στην ειρήνη και την ασφάλεια, ψήφος στην Ευρώπη των λαών και όχι στην Ευρώπη των ελίτ.

Αποτελούμε την προοδευτική δύναμη της χώρας μας και πιστεύουμε ότι θα μας τιμήσουν οι Έλληνες με διψήφιο ποσοστό στις 26 Μαΐου ώστε να είμαστε η τρίτη πολιτική δύναμη σε απόσταση από την Χρυσή Αυγή.

Πηγή: εδώ

Ταξινομημένο σε: Άρθρα-Συνεντεύξεις, Συνεντεύξεις τύπου, Τελευταία Νέα