Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Άρθρα-Συνεντεύξεις » Οι πολίτες έχουν την δύναμη και άρα τον έλεγχο των αποφάσεων

Οι πολίτες έχουν την δύναμη και άρα τον έλεγχο των αποφάσεων

Το παράδειγμα της Αγγλίας, αν και διδακτικό, δεν ξέρω κατά πόσο θα επηρεάσει τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους. «Ας επανακτήσουμε τον έλεγχο» ήταν το σύνθημα της καμπάνιας Vote Leave της Βρετανίας (Vote Leave, take back control) που οδήγησε στο Brexit, με επιχειρήματα του τύπου «Η Ε.Ε. ήδη μας κοστίζει 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα, αρκετές ώστε να φτιάχνουμε ένα νοσοκομείο κάθε εβδομάδα». 

Μετά το δημοψήφισμα οι επικεφαλής της εκστρατείας (Nigel Farage και Boris Johnson) παραδέχτηκαν ότι το επιχείρημα αυτό ήταν ψευδές. Ή το «Θα είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε εμπορικές συμφωνίες με όλον τον κόσμο» χωρίς βέβαια, να συνεκτιμηθεί η διαπραγματευτική ισχύς της Βρετανίας. Γιατί όπως φάνηκε, στην περίπτωση του δικτύου δορυφόρων Galileo, η Ε.Ε. αρνήθηκε τη συνέχιση συμμετοχής της Βρετανίας και θα πρέπει, εάν θέλει η Βρετανία να επανέλθει στην προ-Brexit πρόσβαση σε δορυφόρους, να βάλει τάχιστα σε τροχιά 30 δικούς της. 

Οι ευρωσκεπτικιστές ισχυρίζονται ότι η Ενωμένη Ευρώπη λαμβάνει αποφάσεις για όλα χωρίς διαφάνεια, κεκλισμένων των θυρών. Η αλήθεια όμως είναι, ότι ένα μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων και συνεπώς των αποφάσεων δεν έχει εκχωρηθεί από τα κράτη-μέλη στην Ένωση. Σημαντικοί τομείς όπως η υγεία και η παιδεία παραμένουν, σχεδόν αποκλειστικά, αρμοδιότητα των κρατών μελών. Άλλοι, όπως η ενιαία αγορά και οι κανόνες της, τα περιβαλλοντικά, τα αγροτικά και η τελωνειακή ένωση, είναι τομείς αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ένωσης. Μεγάλα ποσά άλλωστε του προϋπολογισμού της Ε.Ε. καλύπτουν τα αγροτικά και τα περιβαλλοντικά θέματα.

Είμαστε ένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 10ο σύμφωνα με τη χρονολογία ένταξής μας. Δεν είναι όμως βέβαιο αν και σε ποιο βαθμό γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι το μέλλον και το συμφέρον της χώρας μας δεν χαράσσονται αυτόνομα και μοναχικά αλλά με συνέργειες, εταίρους και συμμάχους προκειμένου να είναι οι λαοί αλληλέγγυοι, να διασταυρώνονται ειρηνικά, να συνεργάζονται γόνιμα, να οραματίζονται κοινές προοπτικές και να δημιουργούν πρόοδο που επιστρέφει στους πολίτες. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, και για ακόμα περισσότερους, θα πρέπει όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές, που στην Ελλάδα θα γίνουν στις 26 Μαΐου 2019. Οι κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές, ανεξάρτητα από το εάν είναι οικονομικές, κοινωνικές, μεταναστευτικές ή αμυντικές χαράσσονται κεντρικά από πολυσυλλεκτικά, θεσμικά όργανα, που απαρτίζονται από ανθρώπους, από πρόσωπα. Τα πρόσωπα αυτά δεν είναι μόνο εκφραστές των εθνικών τους συμφερόντων, αλλά παράλληλα δέκτες ερεθισμάτων και πομποί ιδεών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Πρόσωπα συμμετέχουν στις Ολομέλειες, στις Επιτροπές, στις Συνεδριάσεις, στις Συναντήσεις Υψηλού Επιπέδου. Πρόσωπα ακούν, πρόσωπα μιλούν. Πρόσωπα φιλτράρουν τις πληροφορίες, πρόσωπα δομούν ή συντάσσουν τα αφηγήματα, πρόσωπα προτάσσουν τα κρίσιμα, πρόσωπα ασκούν διπλωματία. Πρόσωπα συμφωνούν, διαφωνούν, συνεννοούνται. 

Οι Ευρωπαίοι πολίτες αποφασίζουν κάθε πενταετία, ποια πρόσωπα θα εκπροσωπούν τη χώρα τους στην Ευρώπη. Ποια πρόσωπα θα τοποθετηθούν, θα διαπραγματευτούν, θα συνθέσουν τις διαφορές και τις αντιθέσεις, για να καταρτίσουν πολιτικές που θα αφορούν τους πολίτες και όχι, όπως πολλοί πιστεύουν, τα συμφέροντα και τις διαπλοκές. Τα πρόσωπα αυτά, τα επιλέγουμε με βάση την γνώση μας για το έργο τους, τα ψηφίζουμε με βάση τον ιδεολογικό μας προσανατολισμό, τα παρακολουθούμε για την συνέπεια στη σημαντική αποστολή τους. Εμείς τους αναθέτουμε να πολιτευτούν για τη χώρα και για εμάς, για το καλό το δικό μας και των παιδιών μας. Εμείς τα εμπιστευόμαστε. Όταν η ψήφος μας εκφράζει αιτιολογημένη εμπιστοσύνη στα πρόσωπα, τότε οι πολίτες αποκτούν δύναμη και άρα τον έλεγχο των αποφάσεων

Ταξινομημένο σε: Άρθρα-Συνεντεύξεις