Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Συνεντεύξεις τύπου, Τελευταία Νέα » Λειτουργία Εποπτευόμενου Σταθμού ‘ΟΔΥΣΣΕΑΣ’ για την προστασία της υγείας των ενεργών χρηστών

Λειτουργία Εποπτευόμενου Σταθμού ‘ΟΔΥΣΣΕΑΣ’ για την προστασία της υγείας των ενεργών χρηστών

Η πιλοτική λειτουργία του εποπτευόμενου Σταθμού ‘ΟΔΥΣΣΕΑΣ’ ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου 2013. Πρόκειται για τον πρώτο εποπτευόμενο σταθμό χρήσης ουσιών στην Ελλάδα. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ΕΣΠΑ, και έρχεται να καλύψει ανάγκες που, από πολλά χρόνια, έχουν εμφανιστεί στη χώρα. Ο εποπτευόμενος Σταθμός είναι μια ιατρική μονάδα πλήρως εξοπλισμένη με ιατρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνική υπηρεσία, ψυχολογική υποστήριξη και εμψυχωτές-κοινωνιοθεραπευτές.

Οι στόχοι του σταθμού «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» είναι:

  • Μείωση της όχλησης της κοινότητας από την ενέσιμη χρήση ουσιών σε δημόσιους χώρους, αναβαθμίζοντας έτσι περιοχές στο κέντρο της πόλης
  • Μείωση της εξάπλωσης των λοιμωδών νοσημάτων στην κοινότητα. (Ατομική συμβουλευτική, Προμήθεια υλικού ασφαλέστερης χρήσης)
  • Προστασία της ψυχικής υγείας ομάδων προσχολικής και σχολικής ηλικίας με τον περιορισμό της δημόσιας χρήσης
  • Προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών, με απώτερο σκοπό τη μείωση της βλάβης και προώθηση των κανόνων υγιεινής
  • Έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας (overdose) με στόχο τη μείωση των θανάτων από τη χρήση
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενεργών χρηστών σε θέματα ψυχοκοινωνικής μέριμνας
  • Συμβουλευτική με σκοπό την κινητοποίηση των ενεργών χρηστών για ένταξη τους σε προγράμματα θεραπείας

Ο σταθμός άνοιξε στις 3 Οκτωβρίου 2013, δηλαδή λειτουργεί 36 ημέρες.

Υπάρχουν 2 θέσεις για χρήση και μπορεί να εξυπηρετήσει 2 άτομα κάθε μισή ώρα περίπου. Κατά την παρούσα, και εφόσον πρόκειται για πιλοτική φάση, δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο. Είναι ανοικτός από τις 8:00-16:00 και χρήση μπορεί να γίνει από τις 9:00-14:30, περίπου. Ευελπιστούμε από το τέλος του επόμενου μήνα να διευρυνθεί το ωράριο και το απόγευμα.

Οι χρήστες χρησιμοποιούν τα υλικά που τους παρέχουμε για τη χρήση: σύριγγες, τάσι, κιτρικό οξύ, κερί, μαντηλάκια απολύμανσης. Επίσης υπάρχει νιπτήρας , όπου υποχρεωτικά πλένουν τα χέρια τους και προφυλακτικά για να πάρουν μαζί τους. Η κύρια ουσία χρήσης είναι η ηρωίνη την οποία φέρουν μαζί τους.

Στο εξωτερικό λειτουργούν πάνω από 90 παρόμοια κέντρα από το 1986, σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Αμερική.

Από τη μέχρι τώρα λειτουργία του σταθμού, τα στατιστικά δεδομένα είναι πολύ θετικά. (Για τα πρώτα στατιστικά στοιχεία δείτε συνημμένο αρχείο).

Διαφαίνεται πως είναι βέβαιη, όχι μόνο η επιτυχία του συγκεκριμένου πιλοτικού σταθμού, αλλά και η αναγκαιότητα δημιουργίας και άλλων σταθμών σε άλλα σημεία της Αθήνας, καθώς επίσης και στην περιφέρεια.

Ο Εποπτευόμενος Σταθμός «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, 3ης Σεπτεμβρίου 21 (Κτίριο Μονάδας Άμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης/ΜΑΒΥ ΟΚΑΝΑ), τηλ: 210 5224202 (εσωτ. 5), e-mail: odysseas@okana

Έντυπο Εποπτευόμενου Σταθμού «ΟΔΥΣΣΕΑΣ«

Στατιστικά στοιχεία λειτουργίας του ‘ΟΔΥΣΣΕΑ’ (22-11-2013)

Στατιστικά στοιχεία λειτουργίας του ‘ΟΔΥΣΣΕΑ’ english (22-11-2013)

Ταξινομημένο σε: Συνεντεύξεις τύπου, Τελευταία Νέα · Ετικέτες:, , ,