Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » OKANA, Δημοσιεύματα Τύπου, Τελευταία Νέα » Χτύπημα» κατά των ναρκωτικών ή … «δώστε πρέζα στο λαό

Χτύπημα» κατά των ναρκωτικών ή … «δώστε πρέζα στο λαότων Γιάννη Συμεωνίδη, Όλγας Τάντου, Κώστα Αγγελάκη

Η εν μέσω θέρους απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης περί πλήρους…

 
«Χτύπημα» κατά των ναρκωτικών ή ... «δώστε πρέζα στο λαό»;

αποποινικοποίησης της χρήσης «ελαφρών» ναρ- κωτικών άνοιξε ένα μεγάλο κύκλο σχετικής συζήτησης. Επιχειρήματα και αποδείξεις επιτυχίας ή αποτυχίας του πειράματος έχουν να παρουσιάσουν τόσο οι υπέρμαχοι όσο και οι πολέμιοί του. Ωστόσο, βασικό συστατικό στην επιτυχία ή στην αποτυχία του εγχειρήματος θα παίξει το κατά πόσο είναι προετοιμασμένοι οι μηχανισμοί στήριξης – από την Πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία μέχρι τα κέντρα απεξάρτησης και τους ανθρώπους που θα καταπιαστούν με το πρόβλημα σε όλα τα στάδιά του. Μεγάλα περιθώρια, πάντως, για αισιο- δοξία δεν υπάρχουν, ιδίως, μάλιστα, τη στιγμή που ο επίσημος αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κυμαίνεται περί τους τριακόσιους ετησίως, ενώ πέντε χιλιάδες άτομα κρατούνται στις φυλακές για παρόμοιες υποθέσεις.

Δεν είναι λίγοι, εξάλλου, εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν πως η αποποινικοποίηση, κατ’ ουσίαν, της χρήσης ναρκωτικών ουσιών θα οδηγήσει σε κοινωνική απενοχοποίηση, με αποτέλεσμα την όξυνση, παρά την εξάλειψη του προβλήματος. Μήπως, άλλωστε, οι ποινές που ίσχυαν μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ανασταλτικά για ορισμένους, ενώ τώρα η απενοχοποίηση θα οδηγήσει σε σκέψεις του τύπου «Και να δοκιμάσω μια φορά, να δω πώς είναι, δεν έγινε και κάτι…»; Πλέον ο φόβος της ποινής όχι απλώς απομακρύνεται, αλλά διαγράφεται πλήρως! Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα αυξηθούν οι χρήστες; Και ποιος μπορεί υπεύθυνα να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ανοίξει ο δρόμος για τη χρήση και άλλων ναρκωτικών ουσιών; Πόσω μάλλον εάν εκληφθεί ως η αρχική κίνηση προς την κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης του εμπορίου των ουσιών, στο πρότυπο χωρών όπως η Ολλανδία, όπου, όμως, το πείραμα των περίφημων «coffee shops» φαίνεται να αποτυγχάνει. Γι’ αυτό καλό είναι να… κρατούν μικρό καλάθι όσοι επιθυμούν τη μεταφορά του εν λόγω μοντέλου και στη χώρα μας…

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ, σημειώνεται αύξηση της χρήσης ηρωίνης και οπιοειδών στη Χώρα της Τουλίπας, ιδίως στις νεαρότερες ηλικίες, ενώ το Άμστερνταμ έχει μετατραπεί σε κέντρο του διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών και κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των πόλεων με υψηλή εγκληματικότητα ανά τον κόσμο. Ακόμα και το ολλανδικό υπουργείο Υγείας παραδέχεται ότι το πείραμα βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα, γι’ αυτό και εξετάζεται ακόμα και η κατάργησή του.

Από την άλλη, η επιτυχία στην Πορτογαλία, όπου μετά την αποποινικοποίηση κατεγράφη μείωση της χρήσης, δεν οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός αυτό καθαυτό, αλλά και στο ότι υπήρχε πλήρες σχέδιο για την κάλυψη του προβλήματος. Είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απεξάρτηση των χρηστών. Εκεί, λοιπόν, ο χρήστης αντιμετωπίζεται ως ασθενής και η Πολιτεία αναλαμβάνει τη θεραπεία του.

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι εάν στη χώρα μας ο ασθενής-χρήστης θα θεραπευτεί. Υπάρχουν, άραγε, οι κατάλληλες υποδομές και οι φορείς για να τον στηρίξουν;

Πού είναι η πρόληψη;…

Ο δικηγόρος Σωκράτης Προβατάς, ο οποίος ασχολείται με υποθέσεις ναρκωτικών, εμφανίζεται επικριτικός απέναντι στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Κανένα πείραμα δεν μπορεί εκ των προτέρων να θεωρηθεί επιτυχημένο ή αποτυχημένο. Η εμπειρία, όμως, του Άμστερνταμ μας δίνει αρκετά μηνύματα», τονίζει. Ο κ. Προβατάς θεωρεί, μάλιστα, «πρωθύστερο σχήμα» τη θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου νόμου, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η Πολιτεία δεν προχώρησε στη λήψη αποφάσεων για την καταπολέμηση του φαινομένου. «Καμία απολύτως κυβέρνηση δεν έλαβε το παραμικρό ουσιαστικό μέτρο απέναντι στα ναρκωτικά. Η Πολιτεία προχωρεί σε καινοτόμες διαδικασίες, όταν προηγουμένως δεν έχει αναπτυχθεί η πρόληψη. Σε κανένα σχολείο δεν έχει γίνει μια ομιλία, έστω δεκάλεπτη, αναφορικά με τις παρενέργειες των ναρκωτικών, με αποτέλεσμα τα παιδιά στην Ελλάδα να βαδίζουν στο σκοτάδι», υπογραμμίζει ο κ. Προβατάς.

Όσον αφορά στο επιχείρημα του περιορισμού της εγκληματικότητας μέσω της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, ο δικηγόρος είναι κατηγορηματικός: «Δεν πρόκειται να μειωθεί, επειδή εκείνοι που προχωρούν σε εγκληματικές πράξεις για να αποκτήσουν μέρος των ναρκωτικών ουσιών έτσι κι αλλιώς δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα, λόγω ηλικίας, να το κάνουν, ακόμα κι αν τα ναρκωτικά νομιμοποιηθούν», υποστηρίζει ο κ. Προβατάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και όσοι πιστεύουν ότι έπρεπε να υπάρχει κι ένας «χάρτης» με καταγεγραμμένα τα στοιχεία τόσο των χρηστών όσο και των ναρκωτικών. Αυτή τη στιγμή, το κράτος δεν έχει κάνει έρευνα ούτως ώστε να δει ποιος ελέγχει τα ναρκωτικά, από πού διακινούνται, καθώς και πόσοι είναι οι ναρκομανείς. Παράλληλα, νομικοί κύκλοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον οι προτάσεις Παπαϊωάννου θα οδηγήσουν στον επιθυμητό στόχο, της αποσυμφόρησης των φυλακών: «Οι νόμοι που βγήκαν κατά καιρούς, για προφυλακίσεις, για αποφυλακίσεις, για ναρκωτικά, στην ουσία δεν εφαρμόστηκαν», παρατηρούν, επισημαίνοντας ότι αυτό συμβαίνει διότι κατά κανόνα η χρήση ναρκωτικών ουσιών συνυπάρχει με άλλα αδικήματα.

«Δεν θα σημειωθεί μείωση του αριθμού των διαπραττόμενων εγκλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών, όπως είναι οι κλοπές και οι ληστείες», αναφέρει χαρακτηριστικά στα «Επίκαιρα» ο εγκληματολόγος Διονύσης Χιόνης.

Εδώ, «πέρα βρέχει»…

Το στοιχείο που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αφορά στο ότι, με βάση το νομοσχέδιο του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, η απλή χρήση μετατρέπεται από πλημμέλημα σε πταίσμα. Ακόμη, για πρώτη φορά αποποινικοποιείται πλήρως η χρήση των ναρκωτικών ουσιών, με την αιτιολογία πως είναι συμπεριφορά ενέχουσα αποκλειστικά και μόνο αυτοπροσβολή του ίδιου του χρήστη.

Διατηρείται, εντούτοις, αν και μειωμένο σε βαθμό πταίσματος, το αξιόποινο της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών, όπως και της καλ- λιέργειας φυτών κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούν την αποκλειστική χρήση, με τη δικαιολογία της μικρής επικινδυνότητας που ενέχουν για τρίτους αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεγκτική δραστηριότητα των Αρχών για τη διερεύνηση σοβαρότερων εγκλημάτων. Επιπροσθέτως, προβλέπονται και μέτρα θεραπείας των χρηστών, όπως η εισαγωγή τους σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, δίκην περιοριστικού όρου.

Την ίδια στιγμή, αυστηροποιούνται οι ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι δεν θα τυγχάνουν πλέον ευνοϊκότερης μεταχείρισης, ακόμα κι αν επικαλούνται εξάρτηση. Οι διατάξεις του σημερινού νόμου ήταν ευεργετικές για τους εμπόρους και τους διακινητές, καθώς είχαν τη δυνατότητα της ασυλίας, με το να ισχυρίζονται ότι είναι και οι ίδιοι χρήστες, πολλές φορές προσκομίζοντας, μάλιστα, και αγορασμένες ιατρικές πραγματογνωμοσύνες. Έτσι, οι έμποροι αποκτούσαν ασυλία, τη στιγμή, όμως, που το 40% των κρατουμένων σήμερα είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ ακόμα περισσότεροι βρίσκονται στη φυλακή για αδικήματα που πηγάζουν από τη χρήση.

Με λίγα λόγια, δεν είναι δυνατόν να την πληρώνει ο χρήστης, επειδή δεν μπορεί να πληρώσει το διάσημο και με προσβάσεις δικηγόρο και να σαπίζει στη φυλακή, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται σε πρόγραμμα θεραπείας, και να ξεφεύγει ο έμπορος, που αποτελεί και την πηγή του κακού.

Ταυτόχρονα, όμως, κρίνεται αναγκαίο να λειτουργήσουν θεραπευτικά προγράμματα για τους χρήστες μέσα στις φυλακές, όπως συμβαίνει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. «Όποιος χάνει το δικαίωμα στην ελευθερία δεν πρέπει να χάνει και το δικαίωμα στη θεραπεία», αναφέρει χαρακτηριστικά στα «Επίκαιρα» επιστημονική πηγή, η οποία δεν διευκρινίζει, ωστόσο, από πού θα αντληθούν τα χρήματα για όλ’ αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια.

Εφόσον οι προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής γίνουν νόμος του κράτους, οι διακινητές θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, οι οποίες, όμως, δεν είναι σαφώς διαχωρισμένες. Η πρώτη θα αφορά σε διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης, δηλαδή στους μεγαλεμπόρους. Σε αυτή την περίπτωση η ποινή θα είναι ισόβια, χωρίς ελαφρυντικό. Θα υπάρχει, επίσης, μια δεύτερη κατηγορία, όπου θα ισχύει κάθειρξη πέντε έως είκοσι χρόνων, όπως και μια τρίτη, η οποία θα είναι τα πλημμελήματα, που σημαίνει μάξιμουμ πέντε χρόνια φυλάκιση.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης διατείνονται, βέβαια, πως, με την πληρέστερη κατοχύρωση του δικαιώματος στη θεραπεία, εξυπηρετείται πολύ πιο αποτελεσματικά η αντεγκληματική πολιτική, καθώς έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η απεξάρτηση συντελεί δραστικά στην αποχή των πρώην χρηστών από κάθε παράνομη δραστηριότητα, ενώ, απεναντίας, ο εγκλεισμός στη φυλακή επιτείνει τη γενικότερη παραβατικότητα.

Θα είναι, όμως, τα πράγματα τόσο ειδυλλιακά όσο τα περιγράφει η κυβέρνηση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν τη θλίψη τους και ανησυχούν, επειδή δεν ακούγεται κουβέντα για πλήρη θεραπεία, παρά μόνο για συνεχή χορήγηση μεθαδόνης. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εκείνους που θέλουν να απεξαρτηθούν πλήρως, είτε βρίσκονται στη φυλακή είτε όχι. Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε ένας απ’ όσους έχουν ενταχθεί σε προγράμματα μεθαδόνης δεν έχει γλιτώσει. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει καταργηθεί ως μέθοδος θεραπείας σε αρκετές χώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Βασίλειος Μακρής, επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και αντιπρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), το οποίο διατηρεί, σε τρεις διαφορετικές φυλακές, μονάδες απεξάρτησης για κρατούμενους. Μιλώντας στα «Επίκαιρα», δηλώνει απόλυτα θετικός στην αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά των εμπόρων, ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να επικαλούνται την ιδιότητα του τοξικομανούς ή του εξαρτημένου και να επιδιώκουν την επιεικέστερη αντιμετώπισή τους, όπως τώρα. Αναφορικά με τους χρήστες διευκρινίζει, όμως, ότι «αυτό που πρέπει να επιδιώξει η Πολιτεία είναι ο χρήστης να αντιμετωπίζεται με την εισαγωγή του σε προγράμματα απεξάρτησης, τα οποία πρέπει να είναι “στεγνά”, να μην χορηγούνται, δηλαδή, σε αυτά ναρκωτικά», συμπληρώνει ο κ. Μακρής.

«Να μείνει χαμηλό πλημμέλημα»

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στα «Επίκαιρα» ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λεωνίδας Κοτσαλής, ο οποίος υπήρξε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που κατέθεσε τις προτάσεις της στον κ. Παπαϊωάννου, πρέπει να περάσει το μήνυμα προς την κοινωνία πως η χρήση είναι αποδοκιμαστέα, γι’ αυτό και οι περιρρέουσες πράξεις που συγκλίνουν στη χρήση επιβάλλεται να παραμείνουν αξιόποινες. «Πρέπει να παραμείνει ένα χαμηλό πλημμέλημα μέχρι έξι μηνών. Παρ’ όλα αυτά, το θέμα των ναρκωτικών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με το Ποινικό Δίκαιο», τονίζει ο κ. Κοτσαλής. Από την άλλη, πάντως, ο καθηγητής χαρακτηρίζει τις υπουργικές προτάσεις προσεκτικές και «ζυγισμένες», οι οποίες περιέχουν, μάλιστα, και μια σειρά από καινοτομίες.

«Θα έχουμε μέσα, υποδομές;»

Η κυρία Μένη Μαλλιώρη είναι επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Μιλώντας στα «Επίκαιρα», δεν θα μπορούσε παρά να υπογραμμίσει πως ο νόμος είναι ένα πολύ θαρραλέο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και πως κάποιος παρόμοιος νόμος θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί εδώ και χρόνια. «Πάντοτε πίστευα ότι ο χρήστης ναρκωτικών δεν είναι εγκληματίας, δεν έχει κάνει κάποια αξιόποινη πράξη δηλαδή, γι’ αυτό και δεν θα έπρεπε να φυλακίζεται. Αν κάνει συχνή χρήση και είναι εξαρτημένο άτομο, πρόκειται για ασθενή. Αν κατέχει μικρή ποσότητα για προσωπική χρήση, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ούτε πλημμέλημα ούτε κακούργημα, αλλά πταίσμα, όπως αναφέρεται και στο νόμο», υποστηρίζει η κυρία Μαλλιώρη.

Ωστόσο, η ίδια δεν κρύβει τις επιφυλάξεις της, οι οποίες μάλλον αφορούν στην επάρκεια των θεραπευτικών θέσεων. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, όταν σήμερα μόνο στον ΟΚΑΝΑ υπάρχει λίστα πέντε χιλιάδων ατόμων και ένας χρόνος αναμονής, ο οποίος ανέρχεται στα εφτά χρόνια και δύο μήνες;! «Η μεγάλη μου αγωνία είναι αν θα παρασχεθούν τα μέσα και οι υποδομές, ώστε αυτός ο νόμος να μπορέσει να υλοποιηθεί στην πράξη», συμπληρώνει, με νόημα η κυρία Μαλλιώρη.

Εμείς θα προσθέταμε, πάντως, πως στην Ελλάδα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο να εξευρεθούν πόροι για τη θεραπεία των χρηστών… 

Αντιδράσεις πολιτικών νεολαίων

Σύσσωμες οι πολιτικές νεολαίες, πλην της ΠΑΣΠ, τάσσονται κατά της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών ουσιών, προβάλλοντας η καθεμιά τα δικά της, ξεχωριστά επιχειρήματα. Η ΔΑΠ εστιάζει στον κίνδυνο απενοχοποίησης της χρήσης, η ΚΝΕ αντιτίθεται στο διαχωρισμό «σκληρών» και «μαλακών» ναρκωτικών, ενώ η νεολαία του ΣΥΝ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική για την εξάπλωση της μάστιγας.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: «Περισσεύουν οι υποσχέσεις, λείπουν οι δράσεις»

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εκτιμά ότι το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης θα ανοίξει την πόρτα στη χρήση ακόμα «σκληρότερων» ναρκωτικών. Και τούτο επειδή το κυρίαρχο ερώτημα, που εύλογα εγείρεται, είναι το αν η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών σηματοδοτεί συλλήβδην την «απενοχοποίηση», καθώς και τη «νομιμοποίηση» των ναρκωτικών ουσιών. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδει, μάλιστα, η παράταξη στο γεγονός ότι δεν υφίσταται καμία σοβαρή μελέτη, που να αποτελεί την «πυξίδα» για την αντιμετώπιση του φαινομένου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την εμπειρία άλλων κρατών όσο και τις οδηγίες του ΟΗΕ. Εξάλλου, όπως υποστηρίζει η ΔΑΠ, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δράσεις που πρωτίστως θα στοχεύουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του εξαρτημένου ατόμου. Η πρόταση που προκρίνει η «γαλάζια» φοιτητική παράταξη είναι αυτή της ίδρυσης ενός κεντρικού και ενιαίου Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών, που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα, στη ρίζα του.

ΠΑΣΠ: «Οι χρήστες θα αντιμετωπίζονται

ως ασθενείς»

Ο Χάρης Πανακούλιας, μέλος της ΠΑΣΠ ΑΕΙ, ξεκαθαρίζει στα «Επίκαιρα» ότι η «πράσινη» φοιτητική παράταξη τάσσεται αναφανδόν κατά της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, θεωρεί, ωστόσο, ότι το νομοσχέδιο κινείται προς θετική κατεύθυνση, καθώς αντιμετωπίζει τους χρήστες ως ασθενείς και όχι ως εγκληματίες. Προϋπόθεση, όμως, όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι η ενίσχυση των φορέων που συντείνουν στην απεξάρτηση και την αποτοξίνωση. «Με τις σωστές δομές και το σωστό έλεγχο από το κράτος, αρκετά νέα παιδιά που βρέθηκαν σε φυλακές ανηλίκων για μικροποσότητες για προσωπική χρήση, θα ξαναβγούν στην κοινωνία, ούτως ώστε να γίνουν παραγωγικοί», τονίζει ο κ. Πανακούλιας. Αναφερόμενος, δε, στις ενστάσεις που διατυπώνουν ορισμένοι, ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε νέο Άμστερνταμ, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι σημερινές δομές που ωθούν τους χρήστες στις φυλακές, απωθώντας τους από το κοινωνικό σύνολο και την παραγωγικότητα, είναι κι αυτές που τους στέλνουν στη συνέχεια σε «σκληρότερα» ναρκωτικά.

ΚΝΕ: «”Όχι” σε όλα τα ναρκωτικά!»

Κατηγορηματικά αντίθετο με το προωθούμενο νομοσχέδιο εμφανίζεται το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ. «”Όχι” σε όλα τα ναρκωτικά, “όχι” στη νομιμοποίησή τους, “όχι” στο διαχωρισμό σε “σκληρά” και “μαλακά”», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, η οποία καλεί τη νεολαία να διεκδικήσει «ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις». Μάλιστα, η ΚΝΕ επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη νεολαία, δεδομένου ότι η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί να «σπρώξει τη νεολαία στην απάθεια, την αδράνεια και την καταστροφή». Επιπλέον, σημειώνεται πως στις ευρωπαϊκές χώρες που έχει εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο έφερε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα, όπως στην περίπτωση της Ολλανδίας, όπου η χρήση των ναρκωτικών αυξήθηκε κατά 250%. Η ΚΝΕ κλείνει, ζητώντας τη δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης και απεξάρτησης με «στεγνά» προγράμματα κοινωνικής επανένταξης, με πλήρη χρηματοδότησή τους από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία ιδιωτών.

Νεολαία ΣΥΝ: «Η κυβέρνηση σπρώχνει τους νέους στα ναρκωτικά!»

Ο κ. Πέτρος Σανταμούρης, μέλος της νεολαίας του ΣΥΝ, εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να επιτύχει την αποτελεσματική κοινωνική επανένταξη του χρήστη. Αντ’ αυτού, ακολουθεί μια οικονομική πολιτική, η οποία ωθεί ολοένα και περισσότερο κόσμο, και ιδίως τη νεολαία, στο αδιέξοδο της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών. Ο ίδιος θεωρεί την κυβέρνηση κατεξοχήν υπεύθυνη πολιτικά, αφού συντελεί στην αύξηση της ανεργίας, ενώ συμπιέζει τους μισθούς και δημιουργεί πληθώρα αδιεξόδων. «Οι χρήστες των ναρκωτικών δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια κοινωνική πολιτική, η οποία θα συμβάλει στην επανένταξή τους και θα περιλαμβάνει την ιατρική περίθαλψή τους», επισημαίνει ο κ. Σανταμούρης με έμφαση.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 11/08/2011

Ταξινομημένο σε: OKANA, Δημοσιεύματα Τύπου, Τελευταία Νέα