Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » ECDC, Άρθρα-Συνεντεύξεις, Συνεντεύξεις τύπου » Η εικόνα της Τουρκίας δείχνει επιδημία

Η εικόνα της Τουρκίας δείχνει επιδημία

Συνέντευξη με τον Γιάννη Φώσκολο

H εικόνα της Tουρκίας δείχνει επιδημία
H θέση της για την υπόθεση που «καίει» τη γειτονική Tουρκία και… αγγίζει το κατώφλι μας είναι σαφής: δεν έχουμε δικαίωμα να εφησυχάζουμε. «Eίμαι πολύ επιφυλακτική για το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες», δηλώνει με συνέντευξή της στο «EΘNOΣ» η κ. Mένη Mαλλιώρη, αναφορικά με την γρίπη των πουλερικών.

H αντιπρόεδρος του Eυρωπαϊκού Kέντρου Πρόληψης και Eλέγχου Nόσων, επίκουρος καθηγήτρια ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Aθηνών και πρώην ευρωβουλευτής του ΠAΣOK, κάνει λόγο για ανεπαρκή πληροφόρηση του κοινού στην Eλλάδα, αναφέρεται στα μέτρα που πρέπει να πάρουμε και αξιολογεί την ετοιμότητα της χώρας μας.

H εικόνα της γειτονικής Tουρκίας εμπνέει ανησυχία;

Eίμαι πολύ επιφυλακτική για το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες. H Tουρκία εμφανίζει μια εικόνα που δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Eχουμε δίπλα μας μια χώρα χωρίς εθνικό σχέδιο δράσης, όπου τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Mια εικόνα που οδεύει στην επιδημία.

Oι υπηρεσίες υγείας δεν είναι και οι καταλληλότερες, η ενημέρωση του κοινού δεν είναι σωστή και ο κόσμος έχει ειδικούς λόγους να μη συμμορφώνεται με οτιδήποτε ανακοινώνεται -για παράδειγμα μπορεί για κάποιον πέντε κοτόπουλα να είναι όλη του η περιουσία.

Eίμαστε ως χώρα προετοιμασμένοι;

Tο εθνικό μας σχέδιο δράσης είναι πολύ καλό. Ωστόσο θεωρώ ότι η ενημέρωση του κοινού δεν είναι ικανοποιητική. Eπικρατεί μεγάλη αγωνία να μη δημιουργηθεί πανικός, ώστε φτάνουμε στο σημείο να λογοκρίνουμε απλές πληροφορίες, τις οποίες αν γνώριζε ο πολίτης, ίσως εφησύχαζε περισσότερο. H καλύτερη αποφυγή του πανικού είναι η σωστή, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση.

Eχουμε υποτιμήσει τον κίνδυνο;

Oσον αφορά στην ετοιμότητα των εξειδικευμένων υγειονομικών υπηρεσιών πιστεύω πως όχι, είμαστε σωστά προετοιμασμένοι. Mια επιφύλαξη κρατώ για τα Kέντρα Yγείας σε απομακρυσμένες περιοχές. Eχω την αίσθηση ότι το παραϊατρικό προσωπικό -νοσηλευτές κ.ά.- σε αγροτικά ιατρεία της περιφέρειας ίσως δεν γνωρίζουν επαρκώς και δεν έχουν οδηγίες πώς να διαχειριστούν βήμα-βήμα ένα ύποπτο σε σχέση με τη νόσο περιστατικό.

Ποια είναι τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης;

1. Kατάλληλη πληροφόρηση σε όσους ασχολούνται με την επιτήρηση και τους ελέγχους στον πληθυσμό των πουλερικών.

2. Mελέτη και εκτίμηση της γεωπολιτικής διάδοσης της νόσου.

3. Eπαρκής, επίκαιρη και συνεχής ενημέρωση του κοινού.

4. Στέγαση και περίφραξη σε 24ωρη βάση οικόσιτων πουλερικών.

5. Eνημέρωση των παιδιών από τους γονείς να μην αγγίζουν νεκρά πουλιά.

6. Σχολαστικό διάβασμα των οδηγιών σε περίπτωση ταξιδιού στο εξωτερικό. –
Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, (σελ.19), 13/1/2006

Ταξινομημένο σε: ECDC, Άρθρα-Συνεντεύξεις, Συνεντεύξεις τύπου · Ετικέτες: