Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » OKANA, Άρθρα-Συνεντεύξεις » Αντί να χτίζουμε, εμείς καταστρέφουμε. Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αντί να χτίζουμε, εμείς καταστρέφουμε. Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Αντί να χτίζουμε, εμείς καταστρέφουμε»

της Μένης ΜΑΛΛΙΩΡΗ *

Τα δικαστήρια ναρκωτικών είναι ένα μέτρο που, σε αντίθεση με τα τακτικά ποινικά δικαστήρια, αποβλέπει κυρίως στην εναλλακτική της φυλάκισης αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή στη θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των χρηστών μέσω ταχύρρυθμων, αποτελεσματικών και λιγότερο δαπανηρών διαδικασιών.

Στην προσέγγιση αυτή, πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει ο εξειδικευμένος δικαστής και οι εμπειρογνώμονες επιτελείς του από διάφορους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς που έρχονται σε άμεση επαφή με τον παραβάτη, το οικογενειακό και τοπικό κοινωνικό περιβάλλον του. Κατά την γνώμη μου, πρόκειται αναμφίβολα για μια ρηξικέλευθη πολιτική που μπορεί να υποκαταστήσει ουσιαστικά τις μέχρι τώρα συνήθεις και αποδεδειγμένα ατελέσφορες πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό θεώρησα χρήσιμο να επικοινωνήσω άμεσα με τον υπεύθυνο του συναφούς προγράμματος στη Νέα Υόρκη, όπου το «Δικαστήριο Ναρκωτικών» λειτουργεί εδώ και χρόνια, για να πληροφορηθώ τις σχετικές λεπτομέρειες ώστε να σταθμίσω τις τυχόν δυνατότητες εφαρμογής ανάλογων μέτρων και στη χώρα μας.

Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο, ή πάντως η μελέτη του, θα ήταν όχι μόνο σκόπιμο αλλά και επιβεβλημένο προκειμένου σύγχρονες, αξιόπιστες και θεραπευτικές προσεγγίσεις να αντικαταστήσουν τις μέχρι τώρα καθιερωμένες κατασταλτικές και ποινικές μεθόδους.

Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση η θεραπεία προλαμβάνει ή τουλάχιστον μειώνει την παραβατικότητα. Η αρχή αυτή είναι αληθινή και αποδεδειγμένη. Ωστόσο, το αληθές δεν είναι πάντοτε και αυτονόητο. Διερωτώμαι λοιπόν αν η πρόταση υιοθέτησης μιας καινοφανούς προσέγγισης είναι υπεραισιόδοξη τη στιγμή που στην Ελλάδα όχι μόνο δεν προστίθενται νέες δράσεις, αλλά καταστρέφονται ή υποβαθμίζονται και αυτές που υπάρχουν. Η τραγική ελληνική επικαιρότητα που βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες μαρτυρεί, δυστυχώς, του λόγου το ασφαλές».

* Η ΜΕΝΗ ΜΑΛΛΙΩΡΗ είναι επίκουρος καθηγήτρια Ψυχιατρικής και υπήρξε πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, [ΕΛΛΑΔΑ..], Ρεπορτάζ: «Δικαστές μόνο για τα ναρκωτικά», (σελ.48-49), 11/05/2008.

..σχετικά βλέπε: www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=100052856

Ταξινομημένο σε: OKANA, Άρθρα-Συνεντεύξεις · Ετικέτες: