Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Άρθρα-Συνεντεύξεις » Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS: Όχι στην επανάπαυση. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS: Όχι στην επανάπαυση. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

Παγκόσμια ημέρα για το AIDS: Οχι στην επανάσταση

της Μένης ΜΑΛΛΙΩΡΗ*

Mε ευκαιρία την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS θυμηθήκαμε ότι είναι ένα σοβαρό και αυξανόμενο πρόβλημα υγείας με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις. Αφορά κάθε Ευρωπαϊκή χώρα καθώς υπολογίζεται ότι 760.000 άτομα (κυρίως λόγω σεξουαλικής επαφής) στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και 1,6 εκ. στην Ανατολική Ευρώπη (κυρίως λόγω χρήσης ναρκωτικών ενδοφλεβίως) και στην Κεντρική Ασία έχουν προσβληθεί από τον ιό. Οι ποιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι οι «περιθωριοποιημένες» όπως, μετανάστες, χρήστες ναρκωτικών, κοινές γυναίκες κ.λ.π. Συχνά τα άτομα αυτά δεν έχουν προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας. Το AIDS ευθύνεται για την απώλεια της ζωής πάνω από 25 εκατομ. ανθρώπων παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις 33,2 εκατομ. άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV. Ο αρμόδιος για την υγεία Επίτροπος, Μάρκος Κυπριανού, επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για το AIDS, κάλεσε τους ευρωπαίους υπουργούς υγείας να συμμετάσχουν σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια για τη διάδοση κοινών μηνυμάτων σχετικά με την πρόληψη και την αύξηση της ευαισθητοποίησης και γνώσης στους νεαρούς ευρωπαίους. Ενθάρρυνε τους υπουργούς να επισκεφθούν σχολεία και μόνο 11 χώρες συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη πρωτοβουλία. Οι υπουργοί πραγματοποίησαν επισκέψεις σε σχολεία της χώρας τους ενώ ο ίδιος ο Επίτροπος επισκέφθηκε ένα λύκειο στην Κύπρο, όπου να προβλήθηκε ένα νέο τηλεοπτικό σπότ για την προαγωγή της χρήσης προφυλακτικών και για ασφαλέστερο σεξ και συζήτησε με έφηβους μαθητές σχετικά με το θέμα του HIV/AIDS.

Η επίσκεψη των υπουργών πραγματοποιήθηκε με στόχο να επικεντρωθούν οι φετινές δραστηριότητες στους νέους στα σχολεία, δεδομένου ότι οι πρόσφατες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΝ) επισημαίνεται το γεγονός ότι άρχισε να αυξάνεται και πάλι η ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά των νέων σε όλη την Ευρώπη. Κατά συνέπεια αυξάνονται και τα ποσοστά μόλυνσης. Στην περίοδο μεταξύ των ετών 1998 και 2005 διπλασιάστηκε ο αριθμός των νέων διαγνώσεων για άνδρες και γυναίκες που προσβλήθηκαν από τον HIV μετά από ετεροφυλόφιλη σεξουαλική επαφή και για άνδρες που μολύνθηκαν από σεξουαλική επαφή με άνδρες.

Επιπλέον, η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου του 2006 σχετικά με την πρόληψη του AIDS αποκάλυψε την εντυπωσιακή έλλειψη βασικών γνώσεων σχετικά με ορισμένα στοιχεία που αφορούν το HIV και το AIDS. Περίπου το 54% των νέων στα παλιά κράτη μέλη (ΕΕ15) ήταν της γνώμης ότι μπορεί να κολλήσει κανείς τον HIV πίνοντας από το ίδιο ποτήρι που χρησιμοποίησε κάποιος που έχει μολυνθεί από τον ιό. Περίπου το 50% των ερωτηθέντων παίρνει μέτρα προφύλαξης και το 88% αναγνωρίζει την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση. Η διαπίστωση αυτή αποδεικνύει την ανάγκη να αναβαθμιστεί η ενημέρωση και να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες επενδύσεις σε προσπάθειες πρόληψης. Επιπλέον δείχνει ότι δεν έχουμε λόγο να επαναπαυτούμε και να ξεχάσουμε αυτή την «παλιά» νόσο. Οι σημερινοί νέοι δεν έχουν παρακολουθήσει τις επιτυχείς εκστρατείες που πραγματοποιήθηκαν κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους και παράσχουν στους νέους ανθρώπους σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον HIV και το AIDS. Αν και τα προφυλακτικά δεν είναι η μόνη λύση για την προφύλαξη από τον ιό, αντιπροσωπεύουν σίγουρα το ποιο ασφαλές εργαλείο πρόληψης. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα υπάρχουν 4 τρόποι προφύλαξης από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: 1.Aποχή, 2.Mονογαμική σχέση με υγειή σύντροφο, 3.’Oχι διεισδυτική επαφή και 4.Συνεχής και σωστή χρήση γυναικείου και αντρικού προφυλακτικού. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα δεν εφαρμόζουν τις πρακτικές την αποχής, της μονογαμίας και της μη διεισδυτικής ερωτικής επαφής κατά συνέπεια το προφυλακτικό παραμένει το δημοφιλέστερο μέσο πρόληψης.

Όπως και σε πολλά άλλα θέματα Δημόσιας Υγείας, «περισσότερες γνώσεις, μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και η καλύτερη ενημέρωση αποτελούν σημαντικά εργαλεία τα οποία πρέπει να αποκτήσουν οι νέοι και εμείς είμαστε υπεύθυνοι να τους προσφέρουμε κάθε αναγκαία πληροφορία και συμβουλή. Η πρόληψη παραμένει η καλύτερη θεραπεία»

 

* Επίκ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νόσων

Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ, (σελ. 32/4), 5/12/2007.

Ταξινομημένο σε: Άρθρα-Συνεντεύξεις · Ετικέτες: