Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » OKANA, Άρθρα-Συνεντεύξεις » Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των ναρκωτικών. Ανάβει, δε σβήνει φωτιές. Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των ναρκωτικών. Ανάβει, δε σβήνει φωτιές. Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ανάβει, δεν σβήνει φωτιές

 

Της ΜΕΝΗΣ ΜΑΛΛΙΩΡΗ*

 

Με καθυστέρηση τρεισήμισι χρόνων, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου, δημοσιοποίησε για δημόσια διαβούλευση, Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών, για τη διετία 2007-2009, τέταρτο της οποίας έχει ήδη παρέλθει.

 Δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, πόσο θα διαρκέσει και με ποιους θα γίνει διαβούλευση. Ο κ. Αβραμόπουλος έκρινε σκόπιμο να αποδυθεί σε αγωνιώδεις προσπάθειες να πείσει ότι επί διακυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε αποτελεσματική πολιτική. Απέφυγε, όμως, να εξηγήσει γιατί χρειάστηκε μια ολόκληρη κυβερνητική τετραετία της Νέας Δημοκρατίας για να παρουσιασθεί Σχέδιο Δράσης, λίγες εβδομάδες πριν προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές.

 Πέραν τούτου, εμφανίζεται ασυνεπής και με την προ εξαμήνου κριτική του για το σχέδιο που είχε καταθέσει, τον Ιανουάριο του 2007, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μπάλλας, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε προσχέδιο, γιατί δεν προέβλεπε χρονοδιάγραμμα, οικονομικά δεδομένα, διαδικασίες υλοποίησης και, το κυριότερο, προηγούμενη συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς.

 Και στο σχέδιο, όμως, που, τελικά, παρουσίασε ο κ. Αβραμόπουλος στις 27/6/07, ουδέν προκύπτει σχετικά με χρονοδιάγραμμα, κοστολόγηση, δέσμευση απαιτούμενων πόρων, τρόπους υλοποίησης, καθώς και αν πράγματι προηγήθηκε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και ειδικούς επιστήμονες για τη διαμόρφωση των προτεινόμενων 15 δράσεων, από τις οποίες κάποιες θα μπορούσαν να κριθούν θετικές, ή ακόμα και πολύ θετικές, αν ήταν γνωστά όλα τα παραπάνω στοιχεία.

 Ειδικότερα στις προτεινόμενες δράσεις:

• Ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών-ΟΚΑΝΑ μετονομάζεται σε Εθνικό Κέντρο Απεξάρτησης-ΕΚΑ. Τι σηματοδοτεί, άραγε, η αλλαγή του ονόματος εφόσον όλα τα προγράμματα απεξάρτησης προτείνεται να «απορροφηθούν» από το ΕΣΥ; Μήπως άλλαξε η προτεραιότητα και μας ενδιαφέρει πρωτίστως η απεξάρτηση και όχι η πρόληψη;

• Το σχέδιο προτείνει Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης για την διασύνδεση των Κέντρων Πρόληψης και σταδιακή ενσωμάτωσή τους στο ΕΣΥ. Μήπως οι 400 εργαζόμενοι στον τομέα της πρόληψης προορίζονται για να καλύψουν κάποια από τα κενά στο ΕΣΥ;

• Ενα είναι πάντως βέβαιο: Η προτεινόμενη ένταξη των κέντρων στο ΕΣΥ θα αλλοιώσει τους στόχους και τον χαρακτήρα τους, θα περιορίσει τις δράσεις τους, θα τα απομακρύνει από τις τοπικές κοινωνίες, από τα σχολεία και από τις ειδικές ομάδες-στόχους.

• Το μόνο οικονομικό μέγεθος που ανακοίνωσε ο υπουργός, αναφέρεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως για εθνική εκστρατεία πρόληψης, όταν η διεθνής εμπειρία έχει πλέον απαξιώσει την αποτελεσματικότητά των μαζικών εκστρατειών πρόληψης! Γιατί άραγε αυτή η «εκστρατεία» δεν είναι αντικείμενο του Εθνικού Δικτύου Πρόληψης, αλλά ανατίθεται στο ΕΚΑ και στο ΚΕΘΕΑ;

Προτιμώ να αποφύγω άλλο σχόλιο στο σημείο αυτό, δεδομένου ότι ο υπουργός χαρακτήρισε τον ΟΚΑΝΑ και τις υπηρεσίες του, ΔΕΚΟ των ναρκωτικών. Πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι είναι αρμοδιότεροι να αντιδράσουν στον χαρακτηρισμό. Προσωπικά, πάντως, γνωρίζοντας τους περισσότερους, τους συγχαίρω για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της δουλειάς τους.

• Το ΕΚΑ θα αναπτύξει Εθνικό Δικτυακό Τόπο, ενώ Εθνικός Δικτυακός Τόπος υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και λειτουργεί κατά κοινή, εθνική και ευρωπαϊκή, ομολογία άψογα, μέσω του Εθνικού Κέντρου της Ελλάδας, το ΕΚΤΕΠΝ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα τρία πρώτα των 27 εθνικών κέντρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μήπως επιχειρείται η κατάργηση του ΕΚΤΕΠΝ και, αν κάτι τέτοιο κρίθηκε σκόπιμο, γιατί δεν ανακοινώνεται ευθέως.

• Οι υπηρεσίες «μείωσης της βλάβης» απευθύνονται σε ενεργούς χρήστες και περιλαμβάνουν δράσεις, όπως πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, ανταλλαγή ή διάθεση συριγγών, ιατρικές εξετάσεις, νομικές συμβουλές, παροχή καθημερινής φροντίδας, χώρους φιλοξενίας, αντιμετώπιση υπερδοσολογίας κ.ά.

Η δουλειά στο δρόμο, αγγλιστί «street-work», αποτελεί μία μόνο από τις δραστηριότητες των υπηρεσιών της μορφής αυτής, αλλά για τον υπουργό μόνο αυτή είναι σημαντική, εφόσον αντί να εξαγγείλει την ίδρυση νέων υπηρεσιών μείωσης της βλάβης, που, εδώ και χρόνια, είναι μόνο δύο, περιορίστηκε στην αναφορά «street-work».

• Προτείνεται σταδιακή ενσωμάτωση των μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο ΕΣΥ, για άμεση απορρόφηση της λίστας αναμονής. Χωρίς τη σχετική χωροταξική και επιστημονική προετοιμασία για την ενσωμάτωση, μήπως και στην περίπτωση αυτή είναι ευπρόσδεκτοι, λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΣΥ, οι 600 εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, έστω και αν αυτά υποβαθμιστούν ή διαλυθούν;

• Καθ’ όσον αφορά τα περί δωρεάν παροχής θεραπείας στα εξαρτημένα άτομα τίποτα δεν γίνεται πιστευτό, αν ο κ. υπουργός δεν προβεί άμεσα στο κλείσιμο των παράνομων ιδιωτικών θεραπευτικών προγραμμάτων, που τόσο συχνά βρίσκομαι στην δύσκολη θέση να του υπενθυμίζω ακόμα. Για τις υπόλοιπες δράσεις, όλοι συμφωνούμε στην ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων. Για έρευνα και εκπαίδευση θα μιλήσουν ειδικότεροι εμού (ΕΠΙΨΥ), που την υλοποιούσαν με αξιοζήλευτη αποτελεσματικότητα πολλά χρόνια, αλλά κρίθηκαν περιττοί. Τέλος, ας απαντήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος, για τη συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ από το 1998.

 Τέλος, η εκλεκτική αναφορά του υπουργού στην καλλιέργεια βιολογικών φυτών από πρώην χρήστες θα σχολιασθεί μάλλον από γεωπόνους και φυσιοδίφες…

* Η ΜΕΝΗ ΜΑΛΛΙΩΡΗ είναι πρώην ευρωβουλευτής και υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Αχαΐας, πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.


Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, διάλογοι για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των ναρκωτικών, (σελ. 39), 26/08/2007
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=26.08.2007,id=49199128

Ταξινομημένο σε: OKANA, Άρθρα-Συνεντεύξεις · Ετικέτες: