Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Άρθρα-Συνεντεύξεις » Βγάλτε από τη ζωή σας τον καπνό. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Βγάλτε από τη ζωή σας τον καπνό. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 650.000 ΑΤΟΜΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 80.000 ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Βγάλτε από τη ζωή σας τον καπνό

της Μένης Μαλλιώρη*

Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος που εορτάζεται αύριο 31 Μαΐου, νέα έρευνα του Ευρωβαρομέτρου αποκαλύπτει ότι, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες υποστηρίζουν τις αντικαπνιστικές πολιτικές.

Με ποσοστό 88%, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στα γραφεία, στους κλειστούς χώρους εργασίας και στους δημόσιους χώρους – ποσοστό που σημείωσε μικρή αύξηση σε σύγκριση με την έρευνα του περασμένου έτους (86%). Η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, ότι ένας στους τρεις καπνιστές προσπάθησε να σταματήσει το κάπνισμα τους τελευταίους 12 μήνες. Ωστόσο, πάνω από το 70% αυτών των καπνιστών ξανάρχισαν να καπνίζουν σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες. Ο Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο της αντικαπνιστικής εκστρατείας της Ευρωπαϊκής ένωσης «HELP – για μια ζωή χωρίς κάπνισμα», στις 31 Μαΐου θα αρχίσει να λειτουργεί μια υπηρεσία καθοδήγησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα παρέχει υποστήριξη σε όσους προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Η συνήθεια του καπνίσματος και η παθητική έκθεση στον καπνό αποτελούν μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο, περίπου 650 χιλιάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους λόγω του καπνίσματος. Άλλες 80 χιλιάδες ενήλικοι χάνουν τη ζωή τους λόγω του παθητικού καπνίσματος.

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων είναι υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος σε μπαρ (62%) και σε εστιατόρια (77%). Η υποστήριξη των αντικαπνιστικών πολιτικών είναι μεγαλύτερη στις χώρες που οι αντικαπνιστικές πολιτικές έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, όπως η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Ιταλία. Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι από τους ίδιους τους καπνιστές είναι σύμφωνοι με την απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια, γραφεία και άλλους κλειστούς χώρους εργασίας καθώς και στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι στη χώρα τους ισχύουν απαγορεύσεις του καπνίσματος (90%). Το 36% όμως κρίνουν ότι οι απαγορεύσεις δεν τηρούνται. Το 91% των Ιρλανδών και το 86% των Σουηδών που απαντούν στην έρευνα δηλώνουν ότι στη χώρα τους υπάρχουν οι νόμοι και τηρούνται, ενώ στην ίδια ερώτηση απαντά θετικά μόλις το 11% των Βουλγάρων και το 21% των Σλοβάκων.

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους που εργάζεται σε κλειστό χώρο εργασίας ή σε γραφείο δηλώνει ότι εκτίθεται στον καπνό τσιγάρου κατά την εργασία. Tο ποσοστό των εργαζομένων σε γραφεία που δηλώνουν ότι δεν εκτίθενται ποτέ στον καπνό τσιγάρου κυμαίνεται από 96% στην Ιρλανδία μέχρι 15% στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη ομάδα πολιτών της ΕΕ που δηλώνουν ότι εκτίθενται στον καπνό τσιγάρου σε καθημερινή βάση εργάζονται σε εστιατόρια και μπαρ, 7 στους 10 από αυτούς δηλώνουν ότι εκτίθενται σε καθημερινή βάση.

Τα μισά περίπου νοικοκυριά στην Ευρώπη είναι απαλλαγμένα από καπνό και τα ποσοστά κυμαίνονται από 83% στη Φινλανδία και 69% στη Σουηδία έως 17% στην Κροατία και 26% στην Ελλάδα. Κατά μέσον όρο, 22% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το κάπνισμα στο σπίτι δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση, 19% απαντούν ότι το κάπνισμα επιτρέπεται μόνον έξω από το σπίτι και 8% δηλώνουν ότι κανείς δεν καπνίζει στο σπίτι λόγω πεποίθησης.

Τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους γνωρίζουν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Πράγματι, μόνο το 3% των ευρωπαίων πολιτών πιστεύουν ότι το παθητικό κάπνισμα δεν συνεπάγεται κανένα κίνδυνο.

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΓΑΡΟ

Οι καπνιστές εκφράζουν κατανόηση για τις ευάλωτες ομάδες όπως είναι τα παιδιά και οι έγκυοι. Για παράδειγμα, μόνο το 5% των καπνιστών δηλώνουν ότι καπνίζουν στο αυτοκίνητο όταν σε αυτό βρίσκονται έγκυοι, ενώ σε ποσοστό 9% καπνίζουν στο αυτοκίνητο όταν υπάρχουν παιδιά.

Περίπου ένας στους τρεις καπνιστές έχει προσπαθήσει να σταματήσει το κάπνισμα τουλάχιστον μία φορά μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Tο υψηλότερο ποσοστό των προσπαθειών αυτών (46%) έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά μέσον όρο, οι 7 στις 10 προσπάθειες είχαν διάρκεια μικρότερη των δύο μηνών. Ο κύριος λόγος αποτυχίας, σύμφωνα με τους καπνιστές, είναι το στρες (33%). Το ένα τρίτο περίπου των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι χρησιμοποίησαν φαρμακευτικές μεθόδους και άλλες θεραπείες την τελευταία φορά που επιχείρησαν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Στις 31 Ιανουαρίου 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια Πράσινη Βίβλο με τίτλο «Για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από το κάπνισμα» με σκοπό την έναρξη μιας ευρείας δημόσιας διαβούλευσης για να αναζητηθούν οι καλλίτεροι τρόποι για την καθιέρωση χώρων χωρίς καπνό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.-

*Η ΜΕΝΗ ΜΑΛΛΙΩΡΗ είναι Επ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Νόσων, πρώην Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και τέως Ευρωβουλευτής.

Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Εις ΥΓΕΙΑΝ, (σελ.38/6), Τετάρτη, 30 Μαϊου 2007

Ταξινομημένο σε: Άρθρα-Συνεντεύξεις · Ετικέτες: