Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Άρθρα-Συνεντεύξεις » Γυμναστείτε και αλλάξτε διατροφικές συνήθειες, ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Γυμναστείτε και αλλάξτε διατροφικές συνήθειες, ΣΗΜΕΡΙΝΗ

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΕ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ

Γυμναστείτε και αλλάξτε διατροφικές συνήθειες

της Μένης ΜΑΛΛΙΩΡΗ *

Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την υγεία, τα τρόφιμα και τη διατροφή – Ο Επίτροπος κ. Κυπριανού «μνημονεύει και επαινεί» εταιρείες για συγκεκριμένες δεσμεύσεις – Μπορεί άραγε η βιομηχανία να είναι πράγματι αξιόπιστος συνομιλητής σε θέματα που αφορούν στην Δημόσια Υγεία;

Η παχυσαρκία προκαλεί μια σειρά χρόνιων νοσημάτων, όπως διαβήτη, καρκίνο, καρδιοπάθεια. Τα ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα και η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν κύρια αίτια πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη και ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι χαίρουν καλής υγείας, ενώ σε ένα σημαντικό ποσοστό πιστεύουν πως είναι υπέρβαροι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωβαρόμετρου για την υγεία, τα τρόφιμα και τη διατροφή. Σε ποσοστό 55% οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το βάρος τους είναι λίγο έως πολύ καλό. Σε ποσοστό 38% θεωρούν ότι το βάρος τους είναι υπερβολικό. Το ποσοστό των γυναικών που θεωρούν τον εαυτό τους υπέρβαρο (44%) είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών (32%).

Η έρευνα, η οποία αποκαλύπτει ότι το 95% των πολιτών της ΕΕ θεωρεί πώς η παχυσαρκία βλάπτει την υγεία, αφορά στα χαρακτηριστικά της φυσικής κατάστασης και της κατάστασης της υγείας των Ευρωπαίων, το είδος της διατροφής τους και τις γενικές διατροφικές τους συνήθειες, τα προβλήματα που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος, καθώς και την ένταση της σωματικής τους δραστηριότητας.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι «υγιεινή διατροφή» σημαίνει «ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή», αλλά επίσης και διατροφή με περισσότερα φρούτα, λαχανικά και μειωμένη κατανάλωση λιπαρών. Περίπου ένας στους πέντε ερωτηθέντες δήλωσε ότι ακολούθησε κάποια δίαιτα κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν ακολουθήσει κάποια δίαιτα ή να άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες από ό,τι οι άνδρες. Η απώλεια βάρους και η διατήρηση της υγείας είναι οι κυριότεροι λόγοι που ανέφεραν οι ερωτηθέντες για τις δίαιτες αυτές.

Το κύριο, όμως εμπόδιο στην υγιεινή διατροφή φαίνεται ότι είναι ο τρόπος ζωής των πολιτών της ΕΕ, ιδιαίτερα η έλλειψη χρόνου.
Εξάλλου οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δηλώνουν, ότι αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια καθιστική ζωή που περιορίζει τις προσπάθειές τους για υγιεινό τρόπο διαβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότεροι από το 30% των Ευρωπαίων πραγματοποιούν «εντατική» σωματική άσκηση σε τακτική βάση. Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι στη διάρκεια μιας συνηθισμένης ημέρας περνούν λίγο περισσότερο από έξι ώρες την ημέρα καθισμένοι. Σε ποσοστό 51% δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα στην εργασία. Το γεγονός αυτό αφορά κυρίως στους χειρώνακτες εργαζόμενους ενώ λίγοι είναι οι Ευρωπαίοι που ασχολούνται με κάποιο άθλημα ή συμμετέχουν εντατικά σε δραστηριότητες αναψυχής ή ελεύθερου χρόνου.

Καθόσον αφορά ειδικότερα στα παιδιά, τα στοιχεία που ετοίμασε για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) η διεθνής ομάδα εργασίας για την παχυσαρκία (IOTF) δείχνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι υπέρβαρο, ενώ επιπλέον 400.000 παιδιά γίνονται υπέρβαρα κάθε χρόνο. Σε ποσοστό 83% οι ερωτηθέντες συμφωνούν ότι η παιδική παχυσαρκία αυξήθηκε κατά τα 5 τελευταία έτη. Εννέα στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν ότι η διαφήμιση και η προώθηση τροφίμων επηρεάζει τις επιλογές τροφίμων και ποτών κυρίως στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.

Τέλος, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (85%) θεωρούν ότι οι δημόσιες αρχές πρέπει να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μάρκος Κυπριανού, αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή «ανέφερε και επαίνεσε» δημόσια ορισμένους διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων, ποτών και λιανικής πώλησης για τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πλατφόρμας δράσης για τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την υγεία. Η εν λόγω πλατφόρμα συγκεντρώνει τα ενδιαφερόμενα μέρη με σκοπό να συμφωνήσουν να λάβουν εθελοντικά μέτρα για την καταπολέμηση του υπερβολικού βάρους και την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας.

Μέχρι σήμερα έχουν αναληφθεί συνολικά 146 δεσμεύσεις. Οι εταιρείες «που αναφέρθηκαν και επαινέθηκαν» είναι: 9 εταιρείες αναψυκτικών που είναι μέλη της UNESDA, συμπεριλαμβανομένων των Coca-Cola και PepsiCo, οι οποίες δεσμεύτηκαν να μην διαφημίζουν αναψυκτικά σε παιδιά κάτω των 12 ετών· η McDonald’s για τη δέσμευσή της να παρέχει διατροφικές πληροφορίες στη συσκευασία σε ολόκληρη την Ευρώπη· η Unilever για τη δέσμευσή της να αναδιαμορφώσει τα προϊόντα της και η Kraft για τη δέσμευσή της να μην διαθέσει στην αγορά ορισμένα προϊόντα απευθείας στα παιδιά, εκτός εάν ικανοποιούν συγκεκριμένα θρεπτικά χαρακτηριστικά.

Κατά τον κ. Κυπριανού «οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν ορθά παραδείγματα συγκεκριμένης και επαληθεύσιμης δράσης που ανέλαβε η βιομηχανία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους. Μόνον εάν συνεργαστούμε, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αναχαιτίσουμε και θα αρχίσουμε να αντιστρέφουμε την εξαπλούμενη επιδημία παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Οι δεσμεύσεις θα είναι αποτελεσματικές αν η εφαρμογή τους παρακολουθείται με διαφανή, υπεύθυνο και συμμετοχικό τρόπο. Το επόμενο στάδιο για την Επιτροπή θα είναι μια ανακοίνωση για τη διατροφή και τα υγιεινά διατροφικά πρότυπα το 2007».

Μέχρι σήμερα η ευρωπαϊκή πλατφόρμα δράσης για τη δίαιτα, την σωματική άσκηση και την υγεία, συγκέντρωσε υπό τη σκέπη της βασικούς παίκτες από τη βιομηχανία, τις ΜΚΟ, ιατρικούς συλλόγους και ομάδες καταναλωτών προκειμένου να αναλάβουν δεσμευτικές αλλά εθελοντικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την αναχαίτιση και την αναστροφή των τάσεων παχυσαρκίας. Ο χρόνος θα δείξει αν η βιομηχανία είναι αξιόπιστος «παίκτης» και αν θα βάλει τελικά τα θέματα Δημόσιας Υγείας πάνω από τα οικονομικά της συμφέροντα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για τη διατροφή και την παχυσαρκία μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο δικτυακό τόπο:
http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/nutrition/nutrition_en.htm
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα δράσης για τη δίαιτα, τη σωματική άσκηση και την υγεία μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο δικτυακό τόπο:
http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/nutrition/platform/platform_en.htm
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο της Κωνσταντινούπολης σχετικά με την παχυσαρκία μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο δικτυακό τόπο: http://www.euro.who.int/obesity/conference2006

* Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νόσων (ECDC)

Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ, (σελ.34/6), 22 Νοεμβρίου 2006

Ταξινομημένο σε: Άρθρα-Συνεντεύξεις · Ετικέτες: