Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Άρθρα-Συνεντεύξεις » Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μάχη κατά του καρκίνου του μαστού, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μάχη κατά του καρκίνου του μαστού, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΝΕΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

της Μένης Μαλλιώρη*

Με στόχο να αυξηθούν σε όλη την Ευρώπη, τα ποσοστά επιβίωσης στις γυναίκες που έχουν εμφανίσει ή θα εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, η Επιτροπή δημοσίευσε πριν μια βδομάδα τις «Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την εξασφάλιση της ποιότητας του προσυμπτωματικού ελέγχου και της διάγνωσης του καρκίνου μου μαστού». Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρονται στις πλέον πρόσφατες επιστημονικές οδηγίες και πρακτικές. Αναπτύχθηκαν με τη συμβολή περισσότερων από 200 επαγγελματιών από τα κράτη-μέλη, τη Νορβηγία, την Ελβετία, το Ισραήλ, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Επίτροπος, για τα θέματα Δημόσιας Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού , δήλωσε: «Στην Ευρώπη μπορούν να αποφευχθούν κάθε χρόνο 32.000 περίπου θάνατοι που οφείλονται στον καρκίνο του μαστού, εάν εφαρμοστούν οι ορθές πρακτικές για το μαστογραφικό έλεγχο. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει ακόμη πολλά για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου. Προτρέπω τις αρχές και τους επαγγελματίες του τομέα υγείας οπουδήποτε και αν βρίσκονται να χρησιμοποιούν τις κατευθυντήριες αυτές γραμμές σαν εργαλείο αναφοράς ορθών πρακτικών». Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών της Ευρώπης – ευθύνεται για το 26,5% όλων των νέων κρουσμάτων καρκίνου και για το 17,5% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής στο γυναικείο πληθυσμό. Ο προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος, μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του μαστού 3-4 χρόνια πριν γίνουν αντιληπτά τα συμπτώματά του από την ίδια τη γυναίκα, αυξάνοντας έτσι σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Οι κατευθυντήριες γραμμές συντάχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Καρκίνο του Μαστού (EBCN), το οποίο έχει συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Η Ευρώπη κατά του καρκίνου», και αναφέρονται μεταξύ άλλων: Στην χρήση ψηφιακής μαστογραφίας και άλλων σύγχρονων τεχνικών, που εξασφαλίζουν την ακριβέστερη δυνατή διάγνωση.

Στην καταγραφή των καλύτερων διαγνωστικών κέντρων, βάσει διαπίστευσης που πιστοποιεί την εξειδίκευση και την συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού, στα νέα δεδομένα.

Στην δυνατότητα ενημέρωσης, συζήτησης και συναπόφασης, με όλες τις γυναίκες που χρειάζονται χειρουργική ή άλλη αντιμετώπιση. Η ενημέρωση πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα πριν και μετά την ιατρική παρέμβαση και να γίνεται από διεπιστημονική ομάδα.

Η ψυχολογική υποστήριξη κρίνεται επιβεβλημένη.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε Ευρωπαίου πολίτη, εντούτοις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, μόνο αν ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις.

Οι νέες προκλήσεις στον τομέα της Δημόσιας Υγείας αυξάνουν συνεχώς την ανάγκη των προληπτικών ελέγχων, της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης, της άμεσης παρέμβασης. Η στάση αυτή, όχι μόνο περιορίζει το δυσβάστακτο πλέον κόστος των υγειονομικών παροχών, αλλά το κυριότερο, περιορίζει δραστικά την νοσηρότητα και την θνησιμότητα σε όλες της ασθένειες.-

* Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νόσων (ECDC)

Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, σελ.: (34/6), Τετάρτη, 3 Μαϊου 2006

Ταξινομημένο σε: Άρθρα-Συνεντεύξεις · Ετικέτες: