Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Άρθρα-Συνεντεύξεις » Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS. Πλήττει τους φτωχούς, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS. Πλήττει τους φτωχούς, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Πλήττει τους φτωχούς

Της ΜΕΝΗΣ ΜΑΛΛΙΩΡΗ*

Στον τομέα της υγείας, οι Παγκόσμιες Ημέρες δεν καθιερώθηκαν μόνο για να θυμίζουν μεμονωμένα και ευκαιριακά τις συνέπειες κάποιας σοβαρής νόσου. Καθιερώθηκαν και για να αξιολογούνται οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, να προσαρμόζονται και να επικαιροποιούνται οι δράσεις στα νέα δεδομένα. Τα στοιχεία που ανακοινώνονται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το AIDS δεν είναι και τόσο ευχάριστα.

Συγκεκριμένα, στις αναπτυσσόμενες χώρες οι θάνατοι από τον ιό HIV το 1990 αποτελούσαν το 8,6% του συνολικού ποσοστού θανάτων με τη φυματίωση να κατέχει την πρώτη θέση με 51,4%. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα ποσοστά το 2020 θα διαμορφωθούν σε 37,1% για το AIDS και 54,7 για τη φυματίωση. Παράλληλα σε παγκόσμιο επίπεδο τα άτομα που είναι μολυσμένα από τον ιό HIV ή ζουν με τη νόσο του AIDS, από 10 εκατομμύρια που ήταν το 1990 ανήλθαν σε 40 εκατομμύρια το 2004 (25,4 εκατ. στην Αφρική και 7,1 εκατ. στη Νότιανατολική Ασία). Στη διάρκεια του περασμένου χρόνου καταγράφηκαν περίπου 5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις, δηλαδή κατά μέσο όρο 14.000 νέες μολύνσεις κάθε ημέρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων περιπτώσεων είναι ότι το 95% συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, τα 2.000 περιστατικά την ημέρα αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών, τα υπόλοιπα 12.000 περιστατικά συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας 15-49 ετών, εκ των οποίων το 50% είναι γυναίκες και το 50% είναι άτομα 15-24 ετών.

Σχετικά με την Ευρώπη, σημειώθηκαν 71.755 νέες περιπτώσεις με το 70% από αυτές να συμβαίνουν στην Ανατολική (κυρίως στην Εσθονία και Λετονία), 2% στην Κεντρική και το 28% στη Δυτική Ευρώπη (κυρίως στην Πορτογαλία).

Οι εκτιμήσεις από τα δεδομένα αυτά αλλά και πολλές ακόμα συμπεριφεριολογικές έρευνες είναι ότι οι περισσότεροι νέοι έχουν ασαφή αντίληψη των πραγματικών κινδύνων του ιού HIV. Χρειάζεται περισσότερη και ενεργητική ενημέρωση.

Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την εμφάνιση, στα επόμενα χρόνια, σημαντικής επιδημίας του ιού HIV στην ομάδα των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών, ενδοφλεβίως. Απαιτείται πιο επιθετική πολιτική στις δραστηριότητες μείωσης της βλάβης.

Τα συμπεράσματα είναι συγκεκριμένα, βασίζονται σε επιστημονική παρακολούθηση των δεδομένων, εστιάζονται σε στοχοθετημένες δράσεις, έχουν προληπτικό χαρακτήρα και αφορούν την ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, που είναι οι νέοι. Ευελπιστώ ότι, παράλληλα με τα πολλά και ενδιαφέροντα που θα ακούσουμε στις επετειακές εκδηλώσεις της ημέρας, θα δοθεί λίγος χώρος και χρόνος στην ανακοίνωση προγραμμάτων, που τον επόμενο χρόνο θα αξιολογήσουμε αν απέδωσαν και σε τι βαθμό.

*Επ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νόσων (ECDC)

Ταξινομημένο σε: Άρθρα-Συνεντεύξεις · Ετικέτες: