Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Άρθρα-Συνεντεύξεις » Εμπόρευμα η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά; ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής

Εμπόρευμα η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά; ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής

Εμπόρευμα η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά;

Ιδιωτικό πρόγραμμα που λειτουργεί έχει κοστολογήσει 6.000 ευρώ τη διήμερη νοσηλεία

της MENHΣ ΜΑΛΛΙΩΡΗ *

 

Πριν από περίπου έναν χρόνο ακούσαμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «σκούπισμα» και «περιορισμό» των χρηστών για λόγους ασφαλείας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι απόψεις μου είχαν φιλοξενηθεί στην εφημερίδα «Τα Νέα» με τίτλο «Ταπεινότης και τοξικοκάθαρση» (26.6.2004). Στο διάστημα που μεσολάβησε έχει ιδρυθεί ένα μόνο νέο Κέντρο Πρόληψης, έχει αυξηθεί η λίστα αναμονής από 2.500 στα 4.000 άτομα, έχουν πολλαπλασιασθεί τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού των χρηστών, με παρότρυνση επώνυμων τοπικών ή μη αξιωματούχων. Εχουν επίσης κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους ως ειδικοί επί του θέματος άτομα που ισχυρίζονται ότι συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος προσφέροντας «θεραπευτικά προγράμματα» σε ιδιωτική βάση έναντι σημαντικού χρηματικού ποσού.  Στο τελευταίο αυτό θέμα οι καταγγελίες για την έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών, αμειβομένων προγραμμάτων δεν οδήγησαν στην αναμενόμενη διακοπή κάθε δραστηριότητας αλλά αντίθετα σε περισσότερα προβλήματα που απορρέουν από το προτεινόμενο σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αν και πρόθεση του σχεδίου ήταν να καλυφθεί το υφιστάμενο κενό (άρθρο 6, παρ. 1, του νόμου 2161/93), δυστυχώς άνοιξε πολλά και επικίνδυνα μέτωπα για τους χρήστες, τις οικογένειές τους, τους εργαζομένους.

– Σε κανένα σημείο του προτεινόμενου σχεδίου δεν διασφαλίζεται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των θεραπευτικών κέντρων και συμβουλευτικών σταθμών, όπως σαφώς ίσχυε με την υφισταμένη νομοθεσία. Οι αναφορές για την ανάπτυξη προγραμμάτων από τον ιδιωτικό τομέα είναι σε κάποια σημεία φωτογραφικές.

– H επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι η ουσιοεξάρτηση συμπεριφέρεται συχνά σαν μια χρονία υποτροπιάζουσα νόσος. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την αμιγώς ψυχιατρική προσέγγιση που απαιτείται για όλες τις θεραπευτικές προτάσεις. Είναι δυνατόν προγράμματα που λειτουργούν παραπάνω από 20 χρόνια με διεθνή αναγνώριση και, το σπουδαιότερο, με σημαντική κοινωνική στήριξη και αποδοχή (υποστηρικτικά δίκτυα γονιών, φίλων, τοπικών παραγόντων) να τεθούν υπό «ψυχιατρική παρακολούθηση»;

– Το γεγονός ότι για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας θεραπευτικών προγραμμάτων είναι απαραίτητη η «εκπόνηση και υποβολή περιβαλλοντικής μελέτης και χωροθέτησης ώστε η μονάδα ούτε να οχλείται αλλά ούτε να οχλεί» μάλλον αφορά τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κέντρου διασκέδασης και όχι θεραπείας.

– Στο υπό συζήτηση προεδρικό διάταγμα ο ΟΚΑΝΑ από οργανισμός χάραξης και υλοποίησης εθνικής πολιτικής «μετεξελίσσεται», παράλληλα ίσως, σε οργανισμό με σημαντικές ελεγκτικές αρμοδιότητες ανά την Ελλάδα, δεδομένου ότι θα είναι ο φορέας παρακολούθησης και αξιολόγησης όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων, προφανώς και αυτών που υλοποιούνται από τον ίδιο τον ΟΚΑΝΑ.

– Τέλος, στο σχέδιο αναφέρεται ότι το κόστος «νοσηλίων» για τις διάφορες μεθόδους θεραπείας θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας – Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των εξαρτημένων στερείται ασφαλιστικού φορέα, πόσο και πώς θα κοστολογηθεί άραγε η ιδιωτική θεραπεία και με τι κριτήρια; Πάντως, από ό,τι γνωρίζω, ιδιωτικό πρόγραμμα που λειτουργεί την έχει κοστολογήσει 6.000 ευρώ για διήμερη νοσηλεία, χωρίς βέβαια να ισχύει σχετική ασφαλιστική κάλυψη.

Είναι χρέος όλων μας, αν πράγματι πιστεύουμε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών επιβάλλει υπερκομματική προσέγγιση, εγώ το πιστεύω, να σεβαστούμε τον διάλογο και τη συναίνεση που πράγματι τόσο δύσκολα κατακτήθηκε αλλά εδώ και αρκετά χρόνια χαρακτηρίζει όχι μόνο την επιστημονική κοινότητα αλλά και την ευρύτερη κοινωνία.

*H κυρία Μένη Μαλλιώρη είναι επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), πρώην ευρωβουλευτής.

Ταξινομημένο σε: Άρθρα-Συνεντεύξεις · Ετικέτες:,