Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Εκδηλώσεις, Εσωτερικό, Ομιλίες - Χαιρετισμοί » Προγραμματική ομιλία της κας Μένης Μαλλιώρη, υποψήφιας βουλευτού του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 στην Αχαϊα.

Προγραμματική ομιλία της κας Μένης Μαλλιώρη, υποψήφιας βουλευτού του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 στην Αχαϊα.

Εκδήλωση: Παρουσίαση υποψηφιότητας της κας Μένης ΜΑΛΛΙΩΡΗ στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

Οργάνωση: Μένη Μαλλιώρη

Τόπος: στο «Θεατράκι» – Μαρίνα Πάτρας

 

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας εκφράσω ένα μεγάλο και εγκάρδιο ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να βρεθούμε σήμερα εδώ για να γνωρισθούμε καλύτερα, έστω και λίγες μόνο μέρες πριν από τις επικείμενες εκλογές που θα κρίνουν αποφασιστικά το μέλλον όλων μας και, πρωταρχικά, των παιδιών μας.

Προτίμησα συνειδητά στους μήνες που πέρασαν, όταν βιώναμε καθημερινά μία συνεχή και σκόπιμη εκλογολογία, να αποφύγω τις κινήσεις που θα μας είχαν, ίσως, επιτρέψει να γνωρισθούμε νωρίτερα και αμεσότερα.

Θεώρησα, όμως, ότι έπρεπε να μείνω μακριά από μία επίσημη προεκλογική δραστηριότητα για να μη δώσω λαβές και δικαίωμα σε σχόλια που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την ανιδιοτέλεια μου αλλά και την κομματική νομιμότητα και δεοντολογία που επιβάλλει στους υποψήφιους να μην εκτίθενται πριν από την τυπική δημοσιοποίηση του χρίσματος της υποψηφιότητας τους.

Αποφάσισα, λοιπόν, να αξιοποιήσω τον διαθέσιμο χρόνο για να προσεγγίσω και να μελετήσω σε βάθος τα προβλήματα της Αχαΐας και των κατοίκων της, ώστε να βρεθώ απέναντι σας μελετημένη, και προετοιμασμένη να αναλάβω τις ευθύνες μου.

Ήθελα, βέβαια, να ελπίζω ότι θα είχα τελικά στην διάθεση μου την χρονική άνεση για να συζητήσουμε παραγωγικά, διεξοδικά και εμπεριστατωμένα τα θέματα που ενδιαφέρουν όλους μας, στο πλαίσιο μιας προσωπικής ειλικρινούς και συλλογικής ανταλλαγής απόψεων πέρα από τις δραστηριότητες που ανέλαβα από τον Μάρτιο σχετικά με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Η απόφαση, ωστόσο, του Πρωθυπουργού για αδικαιολόγητα εσπευσμένη διεξαγωγή των εκλογών αφαίρεσε την δυνατότητα αυτού του εποικοδομητικού διαλόγου που – αλλοίμονο – θα πρέπει πλέον να διεξαχθεί και κάτω από το πρόσθετο βάρος των δραματικών περιστάσεων που, εν τω μεταξύ, ρήμαξαν την Ελλάδα, κατέστρεψαν σχεδόν ολόκληρη την Πελοπόννησο και έπληξαν δριμύτατα την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Αχαΐα.

Έστω, όμως, και κάτω από τις συναισθηματικά φορτισμένες και χρονικά πιεστικές αυτές συνθήκες, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε τουλάχιστον να συμφωνήσουμε για τις προτεραιότητες που προκύπτουν, για τον τόπο μας και για τις προϋποθέσεις εξασφάλισης ενός μέλλοντος πιο ανθρώπινου, πιο βιώσιμου και πιο ελπιδοφόρου για μας και τα παιδιά μας.

Φίλες και φίλοι,

Όπως, πιθανώς, μερικοί από σας γνωρίζετε, είμαι ένας ενεργά πολιτικοποιημένος πολίτης. Δεν ανήκω, όμως, στην κατηγορία εκείνων που σταδιοδρομούν και αναπτύσσουν την πολιτική δράση τους σαν κομματικά στελέχη. Τουναντίον προτιμώ να θεωρώ τον εαυτό μου κάτι σαν κι’ αυτό που συχνά περιγράφεται σαν κοινωνικό στέλεχος, έχοντας, καθ’ όσον με αφορά, αφιερώσει την ζωή μου στην επιστήμη και, συνακόλουθα στα όσα αυτή θα μπορούσε να προσφέρει στον συνάνθρωπο μου. Στην σωματική και ψυχική υγεία του, στην προστασία των παιδιών του από απειλές και κινδύνους που αφαιρούν ζωές και εξουθενώνουν άτομα και οικογένειες, στο περιβάλλον της διαβίωσης του, στην προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του σαν καταναλωτή. Με μία λέξη στην κατοχύρωση του Ανθρώπου σαν Αξία, ατομική, κοινωνική, πολιτική, οικονομική και ηθική.

Βίωσα, έτσι, από κοντά τα χρόνια κοινωνικά προβλήματα της πατρίδας μας και αφοσιώθηκα από διάφορες θέσεις στις προσπάθειες αντιμετώπισης τους.

Στο πλαίσιο αυτό πήρα μία απόφαση που για μένα δεν ήταν εύκολη, καθώς προϋπέθετε σοβαρές παραχωρήσεις έναντι οικογενειακών, προσωπικών και επαγγελματικών υποχρεώσεων μου. Έκρινα, όμως, ότι σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, η καθεμιά και ο καθένας μας έχουμε χρέος να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Και αυτό έκανα..

Αποφάσισα, δηλαδή, να διεκδικήσω το προνόμιο να σας εκπροσωπήσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ώστε, αν με τιμήσετε με την εμπιστοσύνη σας, να προσφέρω όλες τις δυνάμεις μου για να γίνει καλύτερη και δημιουργικότερη και ποιο ανθρώπινη η καθημερινότητα μας.

Φίλες και φίλοι,

Το λέω ειλικρινά και απροσχημάτιστα. Δεν θα είχα κανένα λόγο να διεκδικώ την εκλογή μου στην Βουλή των Ελλήνων αν η διεκδίκηση αυτή δεν μου έδινε την δυνατότητα να βροντοφωνάξω μαζί σας το «φθάνει πια» όχι μόνο απέναντι στην απίστευτη ανευθυνότητα και ανικανότητα της απερχόμενης κυβέρνησης αλλά και απέναντι σ’ αυτήν την αντίληψη της πολιτικής που θεωρεί ότι υπάρχει μόνο και μόνο για να αναπαράγεται στην εξουσία αντί να παράγει λύσεις ουσίας στα προβλήματα των πολιτών. Πιστεύω ακράδαντα ότι η εναντίωση στην πολιτική αυτή δεν είναι ένα απλό παραταξιακό καθήκον. Είναι στάση μιας υπεύθυνης κοινωνίας σαν κι’αυτή που θέλησα να κάνω σύνθημα μου. Μιας κοινωνίας ευθύνης απέναντι σε μία πολιτική ανευθυνότητας.

Και αν μέχρι σήμερα μου είχε γεννηθεί, κάποιες φορές, η αμφιβολία κατά πόσο η φιλοδοξία μου να σας υπηρετήσω σαν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι εύλογη και θεμιτή, τώρα πια δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία.

Γιατί βλέπω την διακυβέρνηση της Ν.Δ. να μας παρασύρει σε ένα κατήφορο που οδηγεί νομοτελειακά στο βάραθρο.

Γιατί νοιώθω την ανάγκη να ορθώσουμε όσο πιο δυναμικά γίνεται το ανάστημα μας μπροστά στους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η καθημερινή κατρακύλα.

Γιατί διακρίνω ολοκάθαρα την υπονόμευση του μέλλοντος της χώρας μας και των παιδιών μας.

Γιατί διαπιστώνω αδιαμφισβήτητα την οπισθοδρόμηση του Κράτους σε όλες τις εκφάνσεις του.

Και γιατί αντιλαμβάνομαι ότι αν συνεχισθεί η νοσηρή αυτή κατάσταση δεν πρόκειται ποτέ να ξαναβρεί η πατρίδα μας την ελπίδα της για ένα καλύτερο αύριο.

Πέραν, όμως, από την καταλυτική ανεπάρκεια και αναξιοπιστία της κυβέρνησης της Ν.Δ. και τον φόβο μιας ακόμα χαμένης τετραετίας, αποφάσισα να ζητήσω την δική σας επιβεβαίωση για να αποδυθώ στην δική μου προσωπική μάχη για την ικανοποίηση και του άλλου κοινού μας αιτήματος : του αιτήματος της ανανέωσης των πολιτικών και της πολιτικής. Που όλοι σας θεωρείτε προϋπόθεση για την ανασύνταξη και την νικηφόρα πορεία κάθε δημοκρατικής παράταξης. Και που θα κατοχυρωθεί με την εκπροσώπηση σας στην Βουλή από στελέχη ζυμωμένα με την ζωή, με επιστημονικά εφόδια και αντίστοιχες επαγγελματικές εμπειρίες στο εθνικό αλλά και στο διεθνές επίπεδο, με αγωνιστική διάθεση να παλέψουν και να διαφυλάξουν αρχές και ιδανικά, με ωριμότητα και ικανότητα να υπηρετήσουν το καλό και τα συμφέροντα της περιοχής μας και, κυρίως, αποφασισμένα να δώσουν πρώτα το παράδειγμα μιας ζωής που όλοι εκτιμούν ότι αξίζει να ζήσουν οι νέοι μας.

Βέβαια εσείς, αποκλειστικά εσείς, θα με αξιολογήσετε, θα κρίνετε και θα συγκρίνετε ώστε να αποφασίσετε αν αξίζω να μου δώσετε αυτή την ευκαιρία. Από την πλευρά μου θα ήθελα απλά να σας διαβεβαιώσω ότι η εκπλήρωση της επιθυμίας μου να εκλεγώ σαν εκπρόσωπος σας συνεπάγεται για μένα μία αδήριτη προϋπόθεση : να μην επιτρέψω σε κανέναν από σας να πει οποιαδήποτε στιγμή ότι δεν στάθηκα στο ύψος των δεσμεύσεων μου. Ότι δεν τήρησα τις υποσχέσεις μου. Και ότι δεν δικαίωσα τις προσδοκίες σας και την επιλογή σας στο πρόσωπο μου.

Φίλες και φίλοι,

Για πολλά κατηγορείται και επικρίνεται η απερχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Και η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζει κανείς είναι το δίλημμα από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει. Από την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, το φάσμα της νέας φτώχειας και της ανεργίας που όλοι βιώνουμε καθημερινά μέχρι την ασυδοσία των «κουμπάρων» και την απληστία των ημετέρων, τα κρυφά ομόλογα, τον αφελληνισμό και την χρεοκοπία της Ελληνικής οικονομίας, την απαξίωση του δημόσιου τομέα και την κατάργηση κάθε έννοιας δημόσιου συμφέροντος και κοινωνικής ωφέλειας, την αλλοπρόσαλλη, αντιφατική και απελπιστικά υποχωρητική εξωτερική πολιτική, τα πασίδηλα ελλείμματα και τις εμφανείς μειονεξίες της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας του Κράτους, την πικρή γεύση της σημερινής καθημερινότητας για μας που θα αποτελέσει ένα σκληρό αυριανό αδιέξοδο για τα παιδιά μας, και άλλα πολλά, όλα βγαλμένα από την θλιβερή εμπειρία της τετραετούς, σχεδόν, κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. που περιθωριοποίησε την Ελλάδα διεθνώς και την καταρράκωσε εθνικά.

Στη διάρκεια της θητείας της απερχόμενης κυβέρνησης δεν υπήρξε ούτε ένας τομέας του δημόσιου βίου στον οποίον να μη σημειώθηκε κάποιο σοβαρό κρούσμα παρανομίας, παρατυπίας, ανηθικότητας ή αντιδεοντολογίας. Η, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να μην υποκαταστάθηκαν όλα αυτά από μία πλήρη αδράνεια, από ένα μεγαλειώδες Τίποτα, από μία οδυνηρή απώλεια του πολύτιμου, ανεκτίμητου, θα έλεγα, χρόνου για την πρόοδο της πατρίδας μας. Γιατί ο σημερινός κόσμος μας, το διεθνές περιβάλλον μας, δεν περιμένουν και αφήνουν αμείλικτα πίσω, ουραγούς, όσους δεν έχουν την δύναμη ή την θέληση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών. Και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα ψευδολογίας και εξαπάτησης. Ουδέποτε στο παρελθόν είχαν ακουστεί τόσον πομπώδεις – και ομολογουμένως ελκυστικές και δελεαστικές – υποσχέσεις, τόσο πληθωρικά – και ομολογουμένως χορταστικά – λόγια, τόσο γλαφυρές – και ομολογουμένως παραπλανητικές δεσμεύσεις, όσο αυτές που με χαρακτηριστικό στόμφο διατύπωσε ο σημερινός Πρωθυπουργός στις προεκλογικές θέσεις και ομιλίες του το 2004. Μόνο και μόνο για να διαψευσθούν στο ακέραιο σε 3,5 μόλις χρόνια στη διάρκεια των οποίων τα λόγια έμειναν χωρίς αντίστοιχες πράξεις. Η σεμνότητα και η ταπεινότητα παραχώρησαν την θέση τους στην υπεροπτική και αλαζονική αδηφαγία. Και η επανίδρυση του Κράτους κατέληξε στην θορυβώδη κατάρρευση του, δυστυχώς μαζί με την κατάρρευση των πυρπολημένων χωριών και δασών της Πελοποννήσου.

Ωστόσο, φίλες και φίλοι, δεν ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω τα πάντα για τα πάντα. Και αναγνωρίζω ότι δεν έχω, ίσως, τις εξειδικευμένες εκείνες γνώσεις που απαιτούνται για να ασκηθεί μία σοβαρή και τεκμηριωμένη, ως οφείλει να είναι, κριτική σε επί μέρους τομείς της κυβερνητικής δράσης της Ν.Δ., όπως π.χ. στην εξωτερική ή την αμυντική πολιτική.

Έχοντας, λοιπόν, επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών που επιβάλλουν να εκθέτει κανείς τις απόψεις του και να αναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του μετά λόγου γνώσεως βασισμένου σε πολύχρονη θεωρητική σπουδή και πρακτική εμπειρία, θα περιορισθώ να αναφερθώ ειδικότερα στα θέματα εκείνα που αποτέλεσαν το επίκεντρο του επιστημονικού, επαγγελματικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος μου σ’όλη την διάρκεια της διαδρομής μου στο Πανεπιστήμιο, στο Υπουργείο Υγείας, στον ΟΚΑΝΑ, στο Ευρωκοινοβούλιο που πιστεύω πως γνωρίζω καλά .

Θα σας μιλήσω πρώτα σαν γιατρός για το πραγματικά θεμελιακό ζήτημα της Δημόσιας Υγείας στην χώρα μας.

Πάντοτε πίστευα ότι κάθε πολιτική στον τομέα της Υγείας θα πρέπει να έχει σαν βασική προτεραιότητα την έμπρακτη ανάδειξη του Ανθρώπου και του Ασθενούς σε Αξία Ζωής και να εγγυάται το θεμελιώδες δικαίωμα του στην Υγεία, την Πρόληψη και την Θεραπεία.

Αυτή την Αρχή υπηρέτησα με συνέπεια και επιμονή στην διάρκεια της πολύχρονης συνεργασίας μου με όλους τους Υπουργούς Υγείας των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ μετά το 1987. Και την ίδια Αρχή προτίθεμαι να προβάλλω δυναμικά και στο κοινοβουλευτικό και νομοθετικό επίπεδο, εάν με τιμήσετε με την ψήφο σας.

Φίλες και φίλοι,

Δεν νοείται Δημόσια Υγεία χωρίς ένα ισχυρό και οικονομικά βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα σύγχρονο, αποτελεσματικό, προσβάσιμο και αποδοτικό που θα παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, που θα σέβεται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα τους, που θα εξασφαλίζει ευπρεπείς συνθήκες εργασίας στους επιστήμονες και τους επαγγελματίες υγείας, που θα εγγυάται την ισότητα της φροντίδας υγείας για όλους και το καθένα χωριστά, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε πρωτοποριακά, πριν χρόνια, το ΕΣΥ που η Ν.Δ. οδήγησε υπονομευτικά προς την παρακμή και την απαξίωση, εξαίροντας στα λόγια την προσφορά του αλλά εφαρμόζοντας στην πράξη πολιτικές προβολής των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας ως την μόνη αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα της περίθαλψης.

Το ΠΑΣΟΚ, όλοι εμείς, αισθανόμαστε σαν πολιτικό χρέος προς τους πολίτες και την ιστορία του Κινήματος την άμεση ανατροπή της κατάστασης αυτής.

Γι αυτό και η νέα κυβέρνηση μας θα αναβαθμίσει το ΕΣΥ με συγκεκριμένα και ρηξικέλευθα μέτρα που θα καλύψουν τα σημερινά κενά του σε ανθρώπινο δυναμικό, θα εκσυγχρονίσουν τα νοσοκομεία του, θα το πλαισιώσουν με Ολοκληρωμένα Τοπικά Συστήματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και θα το ενισχύσουν με νέες Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής οι οποίες θα λειτουργούν με παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, καλύπτοντας το σύνολο των ασφαλισμένων.

Φίλες και φίλοι,

Η ιατρική ειδικότητα μου του ψυχιάτρου με οδήγησε αναπόφευκτα στην ιδιαίτερη ενασχόληση με τα θέματα ψυχικής υγείας, ήδη από την εποχή που, για διάφορους λόγους, αυτά αντιμετώπιζαν μάλλον υποβαθμισμένη και περιθωριακή προσοχή στην Ελλάδα.

Θεωρώντας ότι η ψυχική υγεία αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα ηρεμίας, συνοχής, ευμάρειας και προόδου μιας κοινωνίας, αφιέρωσα επίμονες και επίπονες προσπάθειες αφ’ ενός για την υιοθέτηση σύγχρονης επιστημονικής προσέγγισης των ψυχικά ασθενών και αφ’ ετέρου για την εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης τους τόσο στα νοσηλευτικά ιδρύματα, για το διάστημα που θα το επέβαλε η θεραπευτική αγωγή τους, όσο και μετά την ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο. Συνέπραξα, έτσι, ενεργά στην μεταρρύθμιση των ψυχιατρικών υπηρεσιών και στο κλείσιμο των ψυχιατρικών ασύλων που λειτουργούσαν υπό τις γνωστές μεσαιωνικές συνθήκες.

Προς την ίδια κατεύθυνση προτίθεμαι να κινηθώ, ει δυνατόν διακομματικά και συναινετικά, και μέσα στην Βουλή προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω το ενδιαφέρον και η μέριμνα της Πολιτείας για τον τομέα της ψυχικής υγείας.

Φίλες και φίλοι,

Πανάρχαιο ιατρικό αξίωμα ορίζει πώς η Πρόληψη συνιστά την πρώτη προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας. Έχοντας ενστερνισθεί απόλυτα την αλήθεια αυτή, υπηρέτησα πάντοτε στόχους που απέβλεπαν στην κατοχύρωση συνθηκών οι οποίες θα εξασφάλιζαν στον πολίτη την δυνατότητα να προστατεύσει την υγεία του και την υγεία των παιδιών του με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να του παρέχει η Πολιτεία.

Τέτοιοι στόχοι, όπως είναι η βελτίωση των δεικτών υγείας και η μείωση της πρόωρης θνησιμότητας, η υιοθέτηση και εφαρμογή στρατηγικών για τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, κάπνισμα, διατροφή, αλκοόλ, περιβάλλον, ο δωρεάν υποχρεωτικός εμβολιασμός όλου του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας και ο προληπτικό έλεγχος ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, βρίσκονται προγραμματισμένοι στις κυβερνητικές προτάσεις και δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες από της πλευράς μου θα στηρίξω ενεργά εντός και εκτός της Βουλής.

Στην δραστηριότητα μου αυτή ασφαλώς θα ενισχυθώ και από την ιδιότητα μου της αντιπροέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νόσων, στο οποίο εκπροσωπώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόπιν ομόφωνης διαπαραταξιακής απόφασης.

Σαν Πανεπιστημιακός δάσκαλος και σαν μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας θα τονίσω καταρχάς ότι η Παιδεία υπήρξε το τραγικότερο, ίσως, θύμα της Ν.Δ. που κατόρθωσε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα να απαξιώσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα με υποχρηματοδότηση, αυταρχισμό και αποσπασματικές ρυθμίσεις. Ιδιαίτερα θέλω να εκφράσω την βαθειά θλίψη και οργή που ένοιωσα, όπως άλλωστε όλοι μας, με την άνευ προηγουμένου αναστάτωση που έπληξε, πριν λίγους μήνες, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια μας, την δομή καθ’εαυτή του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας, στο όνομα υποτιθέμενων μεταρρυθμίσεων που θα αναβάθμιζαν δήθεν το επίπεδο της Παιδείας και το κύρος των σπουδών. Τελικά, το μόνο που πέτυχαν ήταν να δώσουν στους νέους μας να καταλάβουν ότι σημασία και αξία δεν έχουν οι σπουδές, οι κόποι, οι φιλότιμες προσπάθειες, τα πτυχία, τα διδακτορικά διπλώματα αλλά η εύνοια και η αναξιοκρατία.

Η ευθύνη που συναισθάνομαι απέναντι σ’αυτούς τους νέους με κάνει να σταθώ μπροστά σας και να ζητήσω την υποστήριξη σας στον αγώνα που είμαι διατεθειμένη και αποφασισμένη να δώσω ώστε να τους εξασφαλίσουμε μία παιδεία που θα αναδεικνύει την δημιουργικότητα τους και θα τους παρέχει το δικαίωμα να ξαναβρούν την αισιοδοξία τους για μία θέση εργασίας, χωρίς μιζέρια και υποβάθμιση.

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, και ιδιαίτερα στην Ανώτατη. Ασφαλώς και είναι επιβεβλημένες και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό για να καταστούν επιτέλους οι σπουδές ελκυστικός πόλος έλξης της νεολαίας σε ένα φιλικό, πολιτισμένο, άνετο και σύγχρονο περιβάλλον.

Ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να προωθηθούν με εποικοδομητικό κοινωνικό διάλογο, με υπεύθυνες, μελετημένες και εμπεριστατωμένες ενέργειες, με ευαισθησία και διορατικότητα και όχι με εσπευσμένες, σπασμωδικές, πρόχειρες και αυθαίρετες κινήσεις που προκαλούν εύλογες ανησυχίες ως προς τους πραγματικούς στόχους τους. Έχει π.χ. κανένας σας οποιαδήποτε αμφιβολία για το τι θα γίνουν τα Πανεπιστήμια μας στα χέρια των ιδιωτών που κρύβονται πίσω από αυτό που η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. ωραιοποιημένα αποκαλεί μη κερδοσκοπικά ιδρύματα; Έχει κανένας σας οποιαδήποτε αμφιβολία για το πού θα φτάσει η απαξίωση των σπουδών χωρίς την δυνατότητα αξιοποίησης των τίτλων τους, χωρίς να παρέχεται στους νέους η βάσιμη προοπτική μιας επαγγελματικής αποκατάστασης με διαφάνεια και αξιοκρατία αντί της φατριαστικής επιδρομής των γαλάζιων παιδιών που λυμαίνονται τις θέσεις εργασίας ανεξάρτητα από τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και με μόνο πιστοποιητικό την κομματική τους ταυτότητα;

Μία τέτοια προοπτική είναι τρομακτικά ζοφερή και η νεολαία μας πραγματικά δεν την αξίζει. Πιστεύω ότι αυτό που, αντιθέτως, απαιτούν οι περιστάσεις και αξιώνει η κοινωνία μας είναι ένα σύστημα που θα φέρει την εκπαίδευση στον ρυθμό των σύγχρονων εξελίξεων, απελευθερωμένο από τα δεσμά του κρατικισμού και της γραφειοκρατίας, αληθινά δημόσιο και δωρεάν ώστε να μειώνει δραστικά το κόστος για την εκπαίδευση στην μέση ελληνική οικογένεια. Αλλά και που θα εγγυάται ποιότητα σπουδών, θα λειτουργεί σαν δύναμη ανάπτυξης, θα εντάξει σαν αυτονόητη καθημερινότητα στο Σχολείο και το Πανεπιστήμιο τις σύγχρονες υποδομές, την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες, ώστε να δίνει στους νέους μας όλες τις δυνατότητες να γίνουν ισότιμοι πολίτες της Ευρώπης.

Σαν κοινωνικό στέλεχος θέλω να σας απασχολήσω με το τεράστιο, εθνικών διαστάσεων, πρόβλημα στο οποίο αφιέρωσα το σημαντικότερο, ίσως, κομμάτι της διαχρονικής επιστημονικής και επαγγελματικής δραστηριότητας μου.

Αναφέρομαι, όπως ασφαλώς, αντιλαμβάνεσθε, στην μάστιγα των ναρκωτικών και στον αγώνα αντιμετώπισης της στην Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι,

Διετέλεσα Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ επί δύο και πλέον έτη. Είχα έτσι την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά, να μελετήσω τις βαθιές ατομικές, οικογενειακές και κοινωνικές πληγές που αφήνει πίσω της η μάστιγα αυτή. Και συνειδητοποίησα μέσα από έμπρακτη εμπειρία την απόλυτη ανάγκη άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων μέτρων για την καταπολέμηση της.

Ασφαλώς και στην περίπτωση των ναρκωτικών, όπως και στον γενικότερο τομέα της υγείας, η πρόληψη έχει πρωταρχική σημασία αλλά η φύση καθ’ εαυτή του προβλήματος δεν ανέχεται μεμονωμένες και περιστασιακές κινήσεις. Απαιτεί, αντιθέτως, συστηματικές, συντονισμένες και μελετημένες πολιτικές οι οποίες μόνο σε ένα εμπεριστατωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης μπορούν να ενταχθούν και να προβλεφθούν. Στην καθιέρωση ενός τέτοιου σχεδίου συνέβαλα αποφασιστικά το 1997 ως Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς. Για την ανανέωση και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του ελπίζω να εργασθώ σκληρά και σαν εκπρόσωπος σας στην Βουλή, εφόσον μάλιστα η Ν.Δ. αδράνησε και σ’ αυτόν, δυστυχώς, τον τομέα, κωλυσιεργώντας και καθυστερώντας την σύνταξη και κατάθεση του μέχρι τέλους της θητείας της.

Παράλληλα, συνέπραξα, πιστεύω αποτελεσματικά, στην δημιουργία κατάλληλων μονάδων απεξάρτησης, ιδρύοντας στην διάρκεια της διετούς θητείας μου 43 Κέντρα Πρόληψης σε 33 νομούς της χώρας και έθεσα σε εφαρμογή 4 θεραπευτικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων στον νομό Αχαΐας το Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΤΑΣΗ» και το θεραπευτικό πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ».

Θα πρέπει όμως να σας επισημάνω, αφού μάλιστα εσείς, όπως είπαμε, θα κρίνετε και θα συγκρίνετε, ότι στα οκτώ χρόνια από την αποχώρηση μου από τον ΟΚΑΝΑ, το 1999, ιδρύθηκαν επιπλέον 22 μόνο Κέντρα Πρόληψης στην διάρκεια μίας ολόκληρης οκταετίας.

Στόχος μου, τέλος, παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια – και προτίθεμαι να συνεχίσω αμετακίνητη να τον επιδιώκω – η απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών μονάδων απεξάρτησης οι οποίες λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη εκ του νόμου άδεια του αρμοδίου Υπουργείου Υγείας και με αμφισβητούμενες επιστημονικές μεθόδους, εκμεταλλευόμενες, με καθαρά κερδοσκοπικά κριτήρια, την απόγνωση των οικογενειών χρηστών, αρκετοί των οποίων κατοικούν στην Αχαΐα. Προσθέτω ότι επανειλημμένες εκκλήσεις μου στους κατά καιρούς υπουργούς Υγείας της Ν.Δ. παρέμειναν φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Άφησα τελευταία την πτυχή της προστασίας του Περιβάλλοντος και του Καταναλωτή. Όχι φυσικά γιατί τα θέματα αυτά είναι μικρότερης σημασίας από τα άλλα. Αλλά διότι έκρινα ότι δεν χρειάζεται να επεκταθώ εκτενέστερα εφόσον οι σχετικές πρόνοιες του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ με εκφράζουν και με καλύπτουν πλήρως.

Καθόσον αφορά στην προστασία του καταναλωτή το πρόγραμμα μας εγγυάται την αποτελεσματική προστασία όλων των συναλλασσομένων με τον ευρύτερο Χρηματο-οικονομικό τομέα, την μέγιστη δυνατή διεύρυνση του ανταγωνισμού, την δίωξη της παραπλανητικής διαφήμισης, τον αποτελεσματικό έλεγχο και την καθιέρωση τυποποιημένων συμβάσεων χωρίς κρυμμένες παγίδες.

Η πείρα που απέκτησα στα ζητήματα αυτά σαν μέλος της Επιτροπής Υγείας, Προστασίας Καταναλωτή και Περιβάλλοντος επί πέντε χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο ασφαλώς θα βοηθήσει ουσιαστικά την ενεργό συμβολή μου στην νομοθετική υιοθέτηση και εφαρμογή όλων των προγραμματισμένων αυτών μέτρων.

Ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, θα ήθελα, πριν απ’ όλα, να υπογραμμίσω ότι είναι πραγματικά απογοητευτικό και συνάμα τραγικό ότι την στιγμή που η ανθρωπότητα αναζητεί λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των κλιματικών αλλαγών, η Πελοπόννησος, και όχι μόνο, καίγεται λόγω παντελούς έλλειψης φίλο-περιβαλλοντικών σχεδίων και μέτρων.

Ευτυχώς η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας το περιβάλλον δημόσιο αγαθό και προϋπόθεση για την ζωή και την ανάπτυξη της χώρας, έχει καταρτίσει λεπτομερή σχεδιασμό που συνδέει την ενέργεια και τις μεταφορές με το περιβάλλον ώστε να συμβάλει ανταγωνιστικά η πατρίδα μας στην κρίσιμη παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδιασμού, αναβαθμίζεται η ποιότητα της κρατικής λειτουργίας με την δημιουργία αυτοτελούς Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Οικισμού στο οποίο θα υπάγεται και η αρμοδιότητα προστασίας και διαχείρισης των δασών και του αιγιαλού, ενώ προβλέπονται πρόσφορα μέτρα για την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την διαχείριση απορριμμάτων και την εφαρμογή Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου που θα συμβάλει στην διασύνδεση του χωροταξικού, περιβαλλοντικού και πολεοδομικού σχεδιασμού με τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της χώρας.

Φίλες και φίλοι,

Πιστεύω πως σήμερα καταλαβαίνουμε την μεγάλη διαφορά που χωρίζει το παρόν από το παρελθόν, την Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ. Μία διαφορά που αντικατροπτίζεται στην σημερινή αθλιότητα με την οποία κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβασθεί και να συνθηκολογήσει.

Γι αυτό και ζητώ, άλλη μία φορά, την στήριξη σας για να αναλάβω το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί στην εξυπηρέτηση κοινών στόχων και αξιών μας.

Για να δώσουμε μαζί την μάχη που δεν είναι μόνο για την παράταξη μας αλλά μάχη για την πατρίδα μας, την ιδιαίτερη της Αχαΐας και την ευρύτερη της Ελλάδας.

Για να ξαναδώσουμε νόημα στην πολιτική, στην ενεργό συμμετοχή, στην συλλογική δράση.

Για να υπερασπισθούμε τα κεκτημένα του λαού που εμείς πρώτοι του εξασφαλίσαμε.

Για να πιστεύσουμε πάλι πώς κάτι μπορεί επιτέλους να αλλάξει προς το καλύτερο, με το Κράτος κοντά στον Πολίτη, με την πάταξη της γραφειοκρατίας, τον επανασχεδιασμό της κυβερνητικής λειτουργίας.

Για να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπή διαβίωση όλων των Ελλήνων, με κατοχύρωση ενός αδιαπραγμάτευτου κοινωνικού κράτους που θα βγάλει τους συνταξιούχους από τα σημερινά αδιέξοδα, με παροχή κινήτρων στις οικογένειες για τις σπουδές των παιδιών τους, με την ακριβοδίκαιη ανακατανομή του πλούτου, χαλυβδώνοντας έτσι μία κοινωνία δίκαιη, δυνατή και σίγουρη για το μέλλον της.

Για να κινητοποιήσουμε, τέλος, τους νέους μας, να ενεργοποιήσουμε τις γυναίκες, να ξαναφτιάξουμε όλοι μαζί ένα νέο, ελπιδοφόρο πολιτικό κίνημα. Ένα ενωμένο και δυνατό ΠΑΣΟΚ, νικηφόρο και αποφασισμένο να μην επιτρέψει ποτέ ξανά σε κανένα να πισωγυρίσει την χώρα. Ένα ΠΑΣΟΚ προορισμένο να πιάσει πάλι το νήμα της πολιτικής αλλαγής κάτω από την ηγεσία του Προέδρου μας Γιώργου Παπανδρέου. Ένα ΠΑΣΟΚ που μπορεί και θέλει να ξανακάνει περιοχές σαν την Αχαΐα να παράγουν τον πλούτο μιας ανάπτυξης και μιας ευημερίας στα μέτρα των οραμάτων όλων μας.

Για όλα αυτά θα χρειασθεί αγώνας σκληρός και επίπονος. Και θα χρειασθεί κάποιοι να μπουν μπροστά. Θέλω να είμαι ένας από αυτούς με την δική σας τιμητική ψήφο η οποία θα προσδώσει στις μεταξύ μας σχέσεις ένα περιεχόμενο που ακόμα και αν δεν μπορέσει να επιβεβαιώσει όλες τις προσδοκίες μας, θα μπορέσει πάντως να γεμίσει τις ψυχές μας με εμπιστοσύνη για τις αξίες και τις δυνατότητες μας.-

Ταξινομημένο σε: Εκδηλώσεις, Εσωτερικό, Ομιλίες - Χαιρετισμοί · Ετικέτες: