Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Εκδηλώσεις, Εσωτερικό, Ομιλίες - Χαιρετισμοί » Γρίπη των πουλερικών: Διαχείριση της κρίσης και ενημέρωση του κοινού από τα ΜΜΕ

Γρίπη των πουλερικών: Διαχείριση της κρίσης και ενημέρωση του κοινού από τα ΜΜΕ

Εκδήλωση με θέμα: «Νόσος των πτηνών και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού»

Οργάνωση: Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης, Παράρτημα Ρεθύμνου

 

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ

Τον Ιούλιο του 2005 η Επιτροπή απηύθυνε επιστολή στους Υπουργούς Υγείας των κρατών-μελών της ΕΕ ζητώντας πληροφορίες για τον βαθμό ετοιμότητας και αντίδρασης της χώρας τους, σε περίπτωση πανδημίας γρίπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, κυρίως, για την ύπαρξη εθνικού σχεδίου δράσης, επάρκειας αντιικών φαρμάκων και πολιτικής εμβολιασμού (τα δύο τελευταία θέματα λόγω δίκαιης διανομής και αλληλεγγύης δεδομένου ότι, σύμφωνα με το ψήφισμα 56.19 της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία, προβλέπεται ότι, το 75% των ομάδων κινδύνου πρέπει να εμβολιασθούν).

Τέσσερις μήνες αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (COM 607/28.11.2005) που περιγράφει, ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο κάθε εθνικού σχεδίου δράσης και ποιες είναι οι αρμοδιότητες των κρατών-μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων κοινοτικών οργάνων. Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πρέπει να καταρτιστεί ένα σχέδιο ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού και των μέσων ενημέρωσης, ώστε να αποφευχθούν η σύγχυση, οι αντιφατικές δηλώσεις και οι αντιδράσεις πανικού. Η συνεχής, επιστημονικά τεκμηριωμένη και απλά διατυπωμένη ενημέρωση του κοινού και των ειδικών ομάδων, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των κατά περίπτωση προβλημάτων, είναι καθοριστικής σημασίας, για την αποτροπή φαινόμενων αδικαιολόγητης ανησυχίας και συμπεριφοράς. Είναι σκόπιμο να τονιστεί ότι οι ενέργειες και τα μέτρα βασίζονται στην επιστημονική γνώση της δεδομένης χρονικής στιγμής της υλοποίησης τους. Και αυτό γιατί η συμπεριφορά του ιού και οι πιθανές μεταλλάξεις του δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν και υπάρχουν κενά γνώσης στο τρόπο εξάπλωσης του ιού Η5Ν1 στον πληθυσμό των πουλιών και της μετάδοσής του στον άνθρωπο. Συνεπώς ανάλογα με τα συνεχώς μεταβαλλόμενα ευρήματα, θα ανακοινώνονται και τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό μειώνει σημαντικά την δυσπιστία του γενικού πληθυσμού που νοιώθει ότι κάτι κρύβεται πίσω από κάθε καινούργια ανακοίνωση.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ

1.  Εθνικό σχέδιο δράσης.
2.  Ταξιδιωτικές οδηγίες που επικαιροποιούνται συνεχώς.
3.  Αναγνώριση των ομάδων υψηλού κινδύνου.
4.  Εκπαίδευση σε θέματα προληπτικών μέτρων υγιεινής.
5.  Μέσα μαζικής ενημέρωσης και τρόποι πληροφόρησης του κοινού για θέματα που θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ                      ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ (ECDC)

1. Κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών.
2. Συντονισμός για θέματα ανακοινώσεων στο ευρύ κοινό και τις ειδικές ομάδες πληθυσμού. Ποιο συγκεκριμένα,

  • η απειλή για την ανθρώπινη υγεία από την γρίπη των πουλερικών είναι πολύ μικρή αλλά όχι μηδενική,
  • ο ιός ανευρίσκεται στα πουλιά και κατά συνέπεια μόνο άτομα που έχουν στενή επαφή με μολυσμένα πουλιά, με τα εκκρίματα ή τα υγρά τους, βρίσκονται σε κίνδυνο,
  • αν και για τα περισσότερα άτομα η πιθανότητα να μολυνθούν είναι σχεδόν μηδενική, απλά μέτρα προφύλαξης ελαχιστοποιούν περισσότερο την πιθανότητα για τα ίδια και τα μέλη της οικογένειας τους. Ειδικότερα:

1. δεν πιάνουμε νεκρό ή άρρωστο πουλί αλλά ειδοποιούμε τις αρμόδιες αρχές,
2.  ενημερώνουμε τα παιδιά μας ώστε να μην πιάνουν ή παίζουν με νεκρό ή άρρωστο πουλί,
3.  πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι πολλές φορές την ημέρα, ιδιαίτερα πριν το φαγητό.

  • άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου δηλαδή,

1.άτομα που δουλεύουν σε βιομηχανίες, πουλερικών,

2.άτομα που διατηρούν οικόσιτα πουλερικά,

πρέπει να παίρνουν επιπρόσθετα μέτρα.

Με βάσει τα παραπάνω η χώρα μας έχει ήδη καταρτίσει το εθνικό της σχέδιο δράσης και μπορούμε να πούμε ότι:

1.   Το Εθνικό Σχέδιο δράσης, η ετοιμότητα και οι αντιδράσεις, είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο,

2.   Η ενημέρωση του κοινού χρειάζεται να συμπληρωθεί. Δεν έχουν γίνει σαφή ακόμα, σε όλες τις ομάδες και τις ηλικίες του πληθυσμού, όλα τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται (π.χ. δεν γνωρίζουν τα άτομα κάθε ηλικίας, ακόμα και αυτοί που δεν βλέπουν ειδήσεις ή ενημερωτικές εκπομπές στην τηλεόραση, όπως τα παιδιά, ότι δεν αγγίζουμε νεκρό πουλί, αλλά αν το δούμε το δηλώνουμε. Είναι σκόπιμη μία απλή και προληπτικού περιεχομένου ενημέρωση, με ένα συνοπτικό φυλλάδιο σε όλα τα σχολεία (δημοτικά και Γυμνάσια) όπως το εικονογραφημένο έντυπο που έχει ετοιμαστεί από την Unisef και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από άλλες χώρες.

3. Οι έλεγχοι κάθε νοικοκυριού με οικόσιτα κοτόπουλα, κατά πόσο αυτά βρίσκονται για 24 ώρες το 24ωρο σε κλειστό χώρο με στέγαστρο επιβάλλεται να συμπληρωθούν, με όποια βοήθεια απαιτείται για την υλοποίησή τους.

4.   Χρειάζεται να επεκταθεί η ενημέρωση σε όλους τους εργαζόμενους των Υπηρεσιών Υγείας όλης της χώρας για το πώς αξιολογείται, καταγράφεται και αντιμετωπίζεται ένα περιστατικό που προσέρχεται με γριπώδη συμπτωματολογία, αλλά που πιθανόν θα πρέπει να θεωρηθεί σαν ύποπτο για την γρίπη των πουλερικών.

5.   Είναι απαραίτητο να ενημερωθούν όσοι έρχονται σε επαφή με πουλερικά, για τα πρώτα συμπτώματα σε περίπτωση μολυσμένου πουλερικού.

6.   Είναι αναγκαίο να επικαιροποιείται η ενημέρωση του κοινού ανάλογα με τα δεδομένα που συνεχώς αλλάζουν.

7.   Επιβάλλεται να ανακοινωθεί επίσημα τι συμβαίνει με το κυνήγι γιατί ακουστήκαν πολλές και αντιφατικές σχετικές δηλώσεις.

8.   Σύμφωνα και με την έκτακτη Συνάντηση των Υπουργών Υγείας στην Βιέννη, το πρωταρχικό θέμα είναι η συνεχής, σωστή και στοχοθετημένη ενημέρωση του κοινού γιατί διαπιστώνονται ελλείψεις ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Πρέπει να κωδικοποιηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να γνωρίζει ο γενικός πληθυσμός και να διατυπωθούν πολύ απλά και κατανοητά. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι το θέμα δυστυχώς θα είναι επίκαιρο για αρκετό διάστημα. Δεν γνωρίζουμε τι μορφή ενδέχεται να πάρει, γιατί συμμετέχουν πολλοί και απρόβλεπτοι παράγοντες. Να διαβεβαιώσουμε ότι παρακολουθούμε πολύ στενά και συνεχώς τα νέα δεδομένα ώστε να αντιδρούμε άμεσα και κατάλληλα. Το σημαντικότερο όπλο είναι η πρόληψη και αφορά όλους, ανεξάρτητα ηλικίας, τόπου διαμονής και εργασίας. Φυσικά κάποιοι θεωρούνται ομάδες μεγαλύτερου κινδύνου και για αυτούς υπάρχουν άλλα μέτρα προφύλαξης. Συγκεκριμένα προβλέπονται τρεις κατηγορίες ενημέρωσης ανάλογα με τις παρακάτω ομάδες:

Α. Χαμηλού αλλά πραγματικού κινδύνου,

Β. Θεωρητικού κινδύνου και

Γ. Ευρύ κοινό

 

Τα κράτη πρέπει να προετοιμαστούν για νέο κύμα μολυσμένων αποδημητικών πουλιών την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2006. Υπαρκτός είναι επίσης ο κίνδυνος από την κινητικότητα μολυσμένων προϊόντων. Συνεπώς η ανάγκη για κανόνες υγιεινής και σχετική εκπαίδευση (Η ΠΟΥ έχει εκδώσει έντυπο «5 κλειδιά για ασφαλή διατροφή») είναι απόλυτη προτεραιότητα.-

 

ΜΕΝΗ ΜΑΛΛΙΩΡΗ
Επικ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Παν. Αθηνών
Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κέντρου για την
Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νόσων

Ταξινομημένο σε: Εκδηλώσεις, Εσωτερικό, Ομιλίες - Χαιρετισμοί · Ετικέτες: