Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Εσωτερικό » 30/9/2009 Η Ελλάδα πέφτει κι άλλο στον ετήσιο πίνακα συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

30/9/2009 Η Ελλάδα πέφτει κι άλλο στον ετήσιο πίνακα συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας (European Health Consumer Index – EHCI) για το 2009 που δημοσιεύθηκε προχθές στις Βρυξέλλες, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας κατατάσσεται όχι στην 19η θέση που ήταν πέρσι, αλλά ακόμα πιο κάτω στην 23η θέση, (συγκεντρώνει 600 με άριστα το 1.000), ως προς τη φιλικότητα προς τον καταναλωτή, μεταξύ των 33 χωρών.

    Η Ολλανδία καταλαμβάνει την πρώτη θέση για δεύτερη συναπτή χρονιά (875/1.000) και ακολουθούν Δανία, Ισλανδία για πρώτη φορά και η Αυστρία. Η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη τα τελευταία πέντε χρόνια – στο κάτω μέρος του πίνακα, σημειώνοντας γενικά φτωχές επιδόσεις και με μεγάλη ανάγκη υγειονομικής μεταρρύθμισης.

    Ο Πίνακας Κατάταξης αξιολογεί ετησίως τα εθνικά συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών κρατών με γνώμονα έξι τομείς ουσιώδους σημασίας για τους ασθενείς: δικαιώματα και πληροφόρηση ασθενών, χρόνοι αναμονής για θεραπεία, ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας, αποτελέσματα θεραπευτικής αγωγής (ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας / πενταετούς επιβίωσης καρκινοπαθών / ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις), ποιότητα και διαθεσιμότητα περίθαλψης, τηλεϊατρική και πρόσβαση σε φάρμακα.

    Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας εκδίδεται από την Σουηδική εταιρεία “Health Consumer Powerhouse ” και συντάσσεται με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία, καθώς και στοιχεία που προκύπτουν από ανεξάρτητες έρευνες. Στην πενταμελή διεθνή ομάδα που συντάσσει κάθε χρόνο την έκθεση αξιολόγησης, συμμετείχε ως εμπειρογνώμων από το 2005 η κα Μένη Μαλλιώρη , Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

  ….περισσότερα, βλέπε: www.healthpowerhouse.com …Media Room… [local press releases…] Greece.

Ταξινομημένο σε: Εσωτερικό · Ετικέτες: