Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Δημοσιεύματα Τύπου » 5/11/2008 29 γιατροί στη δίνη της πεθιδίνης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

5/11/2008 29 γιατροί στη δίνη της πεθιδίνης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

29 γιατροί στη δίνη της πεθιδίνης

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ

Οταν η ανάλγητη ολιγωρία κάθε είδους κρατικού φορέα σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο οδηγεί σε παρατεταμένη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οταν ουδεμία συνδρομή παρέχεται στην εκτός ελέγχου «έφοδο» τοξικομανών με στερητικό σύνδρομο στο τοπικό νοσοκομείο, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει τις ευθύνες του έστω για προστασία της τοπικής κοινωνίας, το «τέλος» γράφεται με παραλογισμό. Τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος των μόνων που θέλησαν ή υποχρεώθηκαν να κάνουν το καθήκον τους: είκοσι εννέα νοσοκομειακών γιατρών της Ζακύνθου.

«Σας αναφέρουμε ότι επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου αυξημένη προσέλευση ατόμων με σύνδρομο στέρησης, η κατάσταση στο νοσοκομείο αποβαίνει επικίνδυνη για την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών… Η εφημερία με επίκεντρο το τμήμα επειγόντων περιστατικών πραγματοποιείται υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης και κατάλυσης των νόμων…».

«Τα άτομα αυτά δίνουν συχνά ψευδή στοιχεία. Μετά την ιατρική τους αντιμετώπιση, περιφέρονται στους διαδρόμους, στις κλινικές και είτε με απειλές, -είτε με την επίδειξη όπλων, μαχαιριών, είτε με συνοδεία σκύλων, απαιτούν επιπλέον ποσότητα φαρμάκων, παρακωλύοντας το προσωπικό και εκφοβίζοντάς το… Η προσέλευση είναι συνεχής καθόλο το 24ωρο και ο καθένας ξεχωριστά επανέρχεται κάθε 3-4 ώρες…».

«Απαιτούμε από την Αστυνομική Διεύθυνση να παρέχει ασφάλεια στο νοσοκομείο, ν’ αντιμετωπίζει με άμεση παρέμβαση κλήσεις για βοήθεια… Παρακαλούμε τον κ. εισαγγελέα Ζακύνθου να έχουμε άμεση συνάντηση μαζί του προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα και να βρούμε λύσεις».

Καταγγελίες από το 2003

Ουδεμίας απάντησης έτυχε η σωρεία των απεγνωσμένων αυτών έγγραφων καταγγελιών των γιατρών και του συλλόγου τους, αν και απευθύνθηκαν σε κάθε υπεύθυνο έως το υπουργείο Υγείας, μεταξύ 2003-2004. Μάλιστα, ενώπιον της ολοένα παρατεινόμενης κατάστασης εκλιπαρούσαν για τη δημιουργία μονάδας υποκατάστασης.

Αντίθετα, ύστερα από έκθεση επιθεωρήτριας του υπ. Υγείας, η οποία απεστάλη για να διαπιστώσει γιατί σημειώνεται μεγάλη κατανάλωση της παυσίπονης ουσίας πεθιδίνη, ο τοπικός εισαγγελέας Ζακύνθου άσκησε ποινική δίωξη σε 29 γιατρούς διαφόρων ηλικιών και ειδικοτήτων, που σήμερα θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών. Οι κατηγορίες: παράνομη χορήγηση ναρκωτικών χωρίς να υπάρχει πραγματική και συγκεκριμένη ιατρική ένδειξη και παράνομη χορήγηση ουσιών για υποκατάσταση της εξάρτησης, επίσης κατά συρροή και εξακολούθηση.

«Οι γιατροί ακολούθησαν επακριβώς τη διεθνή βιβλιογραφία. Χρησιμοποίησαν για την αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου το οπιοειδές παυσίπονο φάρμακο πεθιδίνη, ό,τι δηλαδή διαθέτει το φαρμακείο ενός γενικού νοσοκομείου. Πάντα εξέδιδαν τις απαιτούμενες ειδικές συνταγές ενώ ενημέρωσαν εις μάτην κάθε υπεύθυνο», σημειώνει η μάρτυρας υπεράσπισης, ψυχίατρος και πρώην ευρωβουλευτής Μένη Μαλλιώρη.

Συγκλονιστική η απολογία μιας γιατρού: «Χρειάστηκε να χορηγήσω πεθιδίνη -ποτέ πάνω από μια φύσιγγα- σε νεαρό άνδρα, απισχνανθέντα, κάθιδρο, με εντονότατο πόνο στο ακρωτηριασμένο του χέρι. Παρουσίαζε ρίγος, ταχυκαρδία, ταχύπνοια. Κυριολεκτικά χτυπιόταν στους τοίχους… Η κλινική εικόνα ήταν τυπική βαρέος στερητικού συνδρόμου… Ο ασθενής ήταν αυτοκαταστροφικός, επανειλημμένα είχε αυτοτραυματιστεί στους χώρους του νοσοκομείου, συχνά ήταν επιθετικός… Ο ασθενής έτυχε να επιστρέψει την ίδια μέρα με εντονότατο σύνδρομο στέρησης, γεγονός που οφείλεται αφενός στη βραχεία διάρκεια δράσης της πεθιδίνης, αφ’ετέρου στο βαρύτατο στάδιο εξάρτησής του». Καταλήγει: «Επραξα μόνο τα προβλεπόμενα από την επιστήμη με μόνο στόχο την προστασία της ζωής του ασθενούς, τη διαφύλαξη όσων κινδύνευαν από τις ανεξέλεγκτες εκδηλώσεις στέρησης ενός ανθρώπου που ήταν έρμαιο της εξάρτησής του».

Το μυστικό

Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την ασυνήθιστη συρροή κυριολεκτικά δεκάδων τοξικοεξαρτημένων με στερητικό σύνδρομο στο Νοσοκομείο Ζακύνθου αποκαλύπτει ο δικηγόρος, πρώην βουλευτής Ζακύνθου, Διονύσης Γκούσκος: «Με την εμπειρία που είχα από την ποινική δικαιοσύνη γνώριζα πρόσωπα και πράγματα της Ζακύνθου. Ζήτησα τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομικοί των Πατρών συνέλαβαν άτομα που έμειναν επί μακρόν υπόδικοι, κάποιοι καταδικάστηκαν, άλλοι πιθανώς διέκοψαν τη δρστηριότητά τους. Ως αποτέλεσμα «στέγνωσε η αγορά». Σημειώνω ότι στη Ζάκυνθο εισέρρευσε πολύ και εύκολο χρήμα σε πολύ λίγο χρόνο και υπάρχει εισβολή κακής ποιότητας τουρισμού. Πολλοί Ζακυνθινοί έπεσαν θύματα και οι εξαρτημένοι στο νησί υπολογίζονται σε 1.000 άτομα. Το 2003 αποφασίστηκε η δημιουργία μονάδας υποκατάστασης αλλά μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει. Οι γιατροί όφειλαν ν’αντιμετωπίσουν την οξεία κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι ασθενείς υπό το κράτος στερητικών συμπτωμάτων, ψυχωσικών και μανιακών καταστάσεων. Η πεθιδίνη δεν χρησιμοποιείται ως θεραπεία υποκατάστασης. Ηταν το μόνο φάρμακο που διέθεταν οι νοσοκομειακοί γιατροί για ν’αντιμετωπίσουν ιατρικά τα σωματικά στερητικά συμπτώματα, να προστατεύσουν τους υπόλοιπους ασθενείς. Πρέπει να πω ότι όταν μετά την άσκηση ποινικής δίωξης έπαυσε η ιατρική συνδρομή, δύο από τα άτομα που επισκέπτονταν το νοσοκομείο για φροντίδα αυτοκτόνησαν. Πλέον η «τάξη έχει αποκατασταθεί» με ό,τι αυτό σημαίνει και μόνο οι γιατροί θα καθίσουν στο εδώλιο για το αδίκημα της παράνομης χορήγησης ουσιών για υποκατάσταση της εξάρτησης!». *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, [Ελλάδα…], σελ.22, Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2008

 ….σχετικό άρθρο, βλέπε…Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, [Δίκη: Η ανάγκη κόντρα στο Νόμο], σελ.14, 3/11/2008,

Ταξινομημένο σε: Δημοσιεύματα Τύπου