Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » Ευρωβουλή

Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υγεία και φροντίδα υγείας: προοπτικές και προκλήσεις

«Αστέρας» Βουλιαγμένης, 15-17/5/2003   Συνέδριο με θέμα «Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υγεία και φροντίδα υγείας: προοπτικές και προκλήσεις» Οργάνωση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ)   Η πέμπτη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υπογράφηκε πρόσφατα στην Aθήνα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της. Και αυτό γιατί μια Ενωση με 25 ή περισσότερα κράτη μέλη απαιτεί πολύ βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη  εμβάθυνση προκειμένου να εγγυάται: -την Δημοκρατία -την Αποτελεσματικότητα -την Διαφάνεια -την χρηστή Διακυβέρνηση Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που παράλληλα με τις διαδικασίες διεύρυνσης, ολοκληρώνεται και το έργο της Συντακτικής Συνέλευσης  για το Μέλλον της Ευρώπης και την υιοθέτηση ενός Συντάγματος για τους Ευρωπαίους Πολίτες, που θα ζουν σε ένα χώρο – Ειρήνης, – Ασφάλειας, – Ελευθερίας, – Ευημερίας    και – … Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »

Ταξινομημένο σε: Εκδηλώσεις, Εσωτερικό, Ευρωβουλή, Ομιλίες - Χαιρετισμοί

Η Πρόληψη της Υγείας από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης

1ο Ετήσιο Συνέδριο Διαδημοτικού Δικτύου Δομών Υγείας των ΟΤΑ Αττικής, με θέμα: «Η Πρόληψη της Υγείας από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης» Οργάνωση: Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας των Ο.Τ.Α. Αττικής Είναι γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες ζουν σήμερα περισσότερο. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι δείκτες για την δημόσια υγεία συνεχώς βελτιώνονται. 1) Το προσδόκιμο επιβίωσης αυξήθηκε κατά 5-6 χρόνια την τελευταία εικοσαετία. 2) Η παιδική θνησιμότητα μειώθηκε σημαντικά με περίπου 5 θανάτους στις 1.000 γεννήσεις ενώ το 1970 αντιστοιχούσαν 23 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις. Στο αποτέλεσμα αυτό, οδήγησαν μεταξύ άλλων, η ανακάλυψη νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων, η ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας, η κατάρτιση ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, η αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας, οι πρακτικές πρόληψης, η … Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »

Ταξινομημένο σε: Εκδηλώσεις, Εσωτερικό, Ευρωβουλή, Ομιλίες - Χαιρετισμοί

Κύπρος – ΕΕ: δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Λάρνακα, 4/6/2004 Κύπρος-ΕΕ: δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών Οργάνωση: Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ Κύπρου) ΚΕΝΘΕΑ Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ) Κύπρος-ΕΕ: δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών 1. Ένα κορυφαίο πολιτικό ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη Τα ναρκωτικά θεωρούνται ένα από τα σοβαρότερα θέματα της καθημερινότητας και σύμφωνα με το «Ευρωβαρόμετρο», το 76% των Ευρωπαίων πολιτών ζητά να καταστεί η καταπολέμηση τους προτεραιότητα για την Ένωση. Από την άποψη αυτή υστερούν μόνο σε σχέση με την τρομοκρατία, το εμπόριο ανθρώπων και το οργανωμένο έγκλημα, φαινόμενα που συσχετίζονται με τα ναρκωτικά. Στην Ελλάδα, το ζήτημα των ναρκωτικών συμπεριλαμβάνεται στα πιο σημαντικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, μαζί με την υγεία, την παιδεία, την ανεργία και … Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »

Ταξινομημένο σε: OKANA, Εκδηλώσεις, Εξωτερικό, Ευρωβουλή, Ομιλίες - Χαιρετισμοί

Βιώσιμη ανάπτυξη και περιβάλλον – Ολοκληρωμένη ανάπτυξη αστικού χώρου

Αθήνα, 23/5/2004 Βιώσιμη ανάπτυξη και περιβάλλον – Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Αστικού Χώρου Οργάνωση: ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου», ΝΕ ΠΑΣΟΚ Β1 Ομιλητές: – Βάσω Παπανδρέου, Βουλευτής, Αντιπρόεδρος ΕΣΚ, Μέλος ΚΕ. του ΠΑΣΟΚ, π. Υπουργός –Μένη Μαλλιώρη, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ –Μιχάλης Μοδινός, Πρόεδρος ΕΚΠΑΑ   Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Φίλοι, 1. Η ανάδειξη του ζητήματος της Αειφορίας: από τη Στοκχόλμη στο Ρίο Τα τελευταία σαράντα χρόνια τα περιβαλλοντικά ζητήματα απασχολούν, όλο και περισσότερο διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις. Από το 1972, σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον, η διεθνής κοινότητα διαπίστωσε ότι «ο άνθρωπος απέκτησε τη δυνατότητα να αλλοιώνει το περιβάλλον με αμέτρητους τρόπους και σε πρωτοφανή κλίμακα». (Στοκχόλμη) Χρειάσθηκε όμως να περάσουν 20 χρόνια, για να καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτή πολιτική για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών καταστροφών και των συναφών επιπτώσεων. Έτσι καθιερώνεται η αρχή της … Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »

Ταξινομημένο σε: Εκδηλώσεις, Εσωτερικό, Ευρωβουλή, Ομιλίες - Χαιρετισμοί

Κοινωνία των πολιτών

Σεμινάριο με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση και κοινωνία των πολιτών» Οργάνωση: Όμιλος Νέων για την Ελλάδα και την Ευρώπη (ΟΝΕΕ) Ομιλητές: Μένη Μαλλιώρη, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Νικήτας Λιοναράκης , Δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της επιτροπής μη-κυβερνητικών οργανώσεων του Υπουργείου Εξωτερικών   Ένα από τα σημαντικά θέματα που απασχόλησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην προηγούμενη θητεία, με αφορμή όχι μόνο τη Διεύρυνση αλλά και την Συντακτική Συνέλευση, ήταν η έννοια του δημοκρατικού άλλα και του πολιτικού ελλείματος. Η έλλειψη δημοσιότητας και διαφάνειας, η αποξένωση των Ευρωπαίων πολιτών από τη λήψη αποφάσεων, η αδυναμία εξεύρεσης ισόρροπων προτάσεων, καταγράφηκαν σε έρευνα του ευρωβαρόμετρου το 2003, βάσει της οποίας το 77% των Ευρωπαίων, δήλωσαν καχύποπτοι και δύσπιστοι για τα πολιτικά κόμματα. Είναι πράγματι αλήθεια ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα θεσμικά … Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »

Ταξινομημένο σε: Εκδηλώσεις, Εσωτερικό, Ευρωβουλή, Ομιλίες - Χαιρετισμοί