Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » OKANA

Αύξηση κατά 340% σημειώνουν οι νέες αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα απεξάρτησης, Health Daily

Η κα Μαλλιώρη παραχώρησε συνέντευξη στο Health Daily με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των νέων Μονάδων του ΟΚΑΝΑ.     … Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »

Ταξινομημένο σε: OKANA, Άρθρα-Συνεντεύξεις

Χτύπημα» κατά των ναρκωτικών ή … «δώστε πρέζα στο λαό

 των Γιάννη Συμεωνίδη, Όλγας Τάντου, Κώστα Αγγελάκη Η εν μέσω θέρους απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης περί πλήρους…   αποποινικοποίησης της χρήσης «ελαφρών» ναρ- κωτικών άνοιξε ένα μεγάλο κύκλο σχετικής συζήτησης. Επιχειρήματα και αποδείξεις επιτυχίας ή αποτυχίας του πειράματος έχουν να παρουσιάσουν τόσο οι υπέρμαχοι όσο και οι πολέμιοί του. Ωστόσο, βασικό συστατικό στην επιτυχία ή στην αποτυχία του εγχειρήματος θα παίξει το κατά πόσο είναι προετοιμασμένοι οι μηχανισμοί στήριξης – από την Πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία μέχρι τα κέντρα απεξάρτησης και τους ανθρώπους που θα καταπιαστούν με το πρόβλημα σε όλα τα στάδιά του. Μεγάλα περιθώρια, πάντως, για αισιο- δοξία δεν υπάρχουν, ιδίως, μάλιστα, τη στιγμή που ο επίσημος αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κυμαίνεται περί τους τριακόσιους ετησίως, ενώ πέντε χιλιάδες άτομα κρατούνται στις φυλακές για … Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »

Ταξινομημένο σε: OKANA, Δημοσιεύματα Τύπου, Τελευταία Νέα

Η υπέρμαχος της αποποινικοποίησης

Ηταν ένα παιδί κλειστό. Περισσότερο παρατηρητής. Η ενασχόλησή της όμως με την ψυχιατρική την τοποθέτησε στη δημόσια σφαίρα της πολιτικής. Δεν αρκούσε πλέον να ακούει. Επρεπε και να ακουστεί. Για χρόνια, η Μένη Μαλλιώρη υπήρξε σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας. Πρόσφατα, ως πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, συμμετείχε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα ναρκωτικά που πρότεινε την αποποινικοποίηση της χρήσης. Χρειάστηκαν δώδεκα μήνες διαβουλεύσεων. Στην πορεία υπήρξαν ορισμένες διαφωνίες. Αλλά στα βασικά σημεία οι απόψεις τους ταυτίστηκαν. Η 12μελής νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα ναρκωτικά πρότεινε να μην οδηγείται στη φυλακή αλλά στη θεραπεία όποιος συλλαμβάνεται με ουσίες που προορίζονται για ιδία χρήση. Η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μένη Μαλλιώρη χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη «σημαντικό και θαρραλέο βήμα». Η πρόταση … Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »

Ταξινομημένο σε: OKANA, Άρθρα-Συνεντεύξεις

Δικαίωμα στη θεραπεία

ΜΕΝΗ ΜΑΛΛΙΩΡΗ (Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ) «Δικαίωμα στη θεραπεία» Αλλη μία χρονιά μνημονεύουμε την ημέρα κατά των ναρκωτικών χωρίς να μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια εκείνους που περισσότερο απ’ όλους έχουν την ανάγκη μας. Αν και στη χρονιά που πέρασε επιλύθηκαν σημαντικά προβλήματα του Οργανισμού, πρέπει να τονίσουμε την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στα δίκαια αιτήματα των χρηστών που ζητούν θεραπεία στα προγράμματά μας. Οι ευθύνες βαραίνουν όλους. Τους χειριστές του προβλήματος, την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα, τους πολιτικούς, τους πολίτες που δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Οι διαφορετικής σύνθεσης και περιεχομένου αντιδράσεις στη δημιουργία μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία παρατηρούνται αποκλειστικά στην Αττική, αντίθετα στην επαρχία αναμένονται με ανυπομονησία. Στο μέτρο της ευθύνης που μου αναλογεί, και την θεωρώ … Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »

Ταξινομημένο σε: OKANA, Άρθρα-Συνεντεύξεις

Εκδήλωση του Δ.Θ.Υ. «ΓΕΦΥΡΑ»

Το Σάββατο 25/6/2011, η κα Μαλλιώρη παρέστη στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Η εκδήλωση είχε τίτλο: «Ενώ άλλοι πνίγονται σε μια κουταλιά… εμείς επιλέγουμε να κολυμπάμε στη θάλασσα της ζωής». Για 13η συνεχή χρονιά, τα μέλη του προγράμματος που αποφοίτησαν κολύμπησαν από το Αντίρριο στο Ρίο συμβολίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το πέρασμα από τη ζωή μέσα στις εξαρτήσεις στην αληθινή ζωή.   … Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »

Ταξινομημένο σε: OKANA, Εκδηλώσεις, Εσωτερικό