Άρθρα

Μένη Μαλλιώρη » ECDC

8/6/2007 Ε.Ε.: Θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

50.000 ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ  Ε.Ε.: Θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις Από λοιμώξεις που συνδέονται με τα συστήματα υγείας προσβάλλεται σήμερα ένας στους δέκα νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 3.000.000 άτομα στην Ε.Ε. προσβάλλονται από μόλυνση που σχετίζεται με τις υπηρεσίες υγείας και από αυτούς, περίπου οι 50.000 πεθαίνουν. Οι κυριότερες αιτίες της κατάστασης αυτής είναι η υπερβολική ή καταχρηστική λήψη αντιβιοτικών, που επιτρέπει την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, οι γενικότερες συνθήκες στα νοσοκομεία, τις κλινικές και τα ιατρικά κέντρα, που συχνά διευκολύνουν τη μετάδοση της μόλυνσης μεταξύ των ασθενών ή του νοσηλευτικού προσωπικού και, τέλος, η έλλειψη νέων αντιβιοτικών φαρμάκων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων-ECDC παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη την πρώτη έκθεσή του σχετικά με τις επιδημιολογικές ασθένειες στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2005 βάσει … Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »

Ταξινομημένο σε: ECDC, Δημοσιεύματα Τύπου

Η εικόνα της Τουρκίας δείχνει επιδημία

Συνέντευξη με τον Γιάννη Φώσκολο H εικόνα της Tουρκίας δείχνει επιδημία H θέση της για την υπόθεση που «καίει» τη γειτονική Tουρκία και… αγγίζει το κατώφλι μας είναι σαφής: δεν έχουμε δικαίωμα να εφησυχάζουμε. «Eίμαι πολύ επιφυλακτική για το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες», δηλώνει με συνέντευξή της στο «EΘNOΣ» η κ. Mένη Mαλλιώρη, αναφορικά με την γρίπη των πουλερικών. H αντιπρόεδρος του Eυρωπαϊκού Kέντρου Πρόληψης και Eλέγχου Nόσων, επίκουρος καθηγήτρια ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Aθηνών και πρώην ευρωβουλευτής του ΠAΣOK, κάνει λόγο για ανεπαρκή πληροφόρηση του κοινού στην Eλλάδα, αναφέρεται στα μέτρα που πρέπει να πάρουμε και αξιολογεί την ετοιμότητα της χώρας μας. H εικόνα της γειτονικής Tουρκίας εμπνέει ανησυχία; Eίμαι πολύ επιφυλακτική για το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες. … Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »

Ταξινομημένο σε: ECDC, Άρθρα-Συνεντεύξεις, Συνεντεύξεις τύπου

Ιδρυτικός κανονισμός 851/2004 του ECDC

Κανονισμος (ΕΚ) αριθ 851/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του  Συμβουλίου της 21ης Απριλίου 2004 για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Έχοντας υπόψη: τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 152 παράγραφος 4, την πρόταση της Επιτροπής, τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(1), Aφού ζήτησαν τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών, Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης(2), Εκτιμώντας τα ακόλουθα: (1) Πρωταρχική δέσμευση της Κοινότητας είναι να προστατεύει και να προάγει την ανθρώπινη υγεία με την πρόληψη των ανθρώπινων νόσων, ιδίως των μεταδοτικών, και να αντιμετωπίζει τις ενδεχόμενες απειλές για την υγεία προκειμένου να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ευρωπαίων πολιτών. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της … Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο »

Ταξινομημένο σε: ECDC, Δραστηριότητες